Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact

Sonetele lui Vasile Voiculescu semnifica sentimentul de iubire in moduri diferite: in sonetul "CLXXXIII", Dragostea, termen scris cu majuscule, devine singurul mijloc de a infrange moartea. in sonetul de fata, "CCVIII", dragostea este privita intr-o viziune vitalista, parca in concordanta cu miturile si cu traditiile vechi. Dragostea devine energie cosmica, punct din care se naste viata, mijloc de schimbare a matricei lumii. Incipitul poeziei sta sub semnul unor negatii imperative, punct de plecare intr-un discurs argumentativ, cuprinzand aprecieri despre acest sentiment etern si intrebari retorice asupra rostului frumusetii si al legaturii dintre barbat si femeie:

"Sa nu crezi ca iubirea e numai viclesuguri,
Dulci mreji de carne, unditi de zambet si privire."

Iubirea este un sentiment profund, care se concentreaza in sufletul omului, in care se simt reminiscente ale vremurilor arhaice:

"in fructul tainic, inca nebanuit in muguri,
S-amesteca tot cerul, setos de zamislire.
N-ai teama, nu ne este iubirea eretica:
Calcam noi doi vreo lege a inimii-n picioare?" "Fructul tainic" al iubirii este o metafora pentru lumea izvorata din ea insasi, din secunda de nemiscare care precede aparitia lumilor, a sorilor si a planetelor.


In lumea comuna importanta iubirii este insa diminuata, dragostea "e-atata de pitica", incat nu poate fi descoperita la adevarata sa valoare decat de omul aflat intr-o continua cautare a ei:

"Dar dragostea-n lume e-atata de pitica,
incat ce nu-i incape in calapod o doare...
Stam adumbriti de-o taina prielnica durerii,
Cumplita frumusete de chinuri ne perinda."

Iubirea inscrisa in calapoade, desprinsa din matricea ei divina, nu mai poate transfigura lumea, o proiecteaza intr-un spatiu inchis, intr-un "targ al desertaciunilor":

"Ramai cu mine pururi in targul de mizerii,
iti sunt o credincioasa si magica oglinda,
Te-arat mereu darz, tanar, frumos si intelept,
Si de te stramba lumea, te vezi in mine drept."

Teme ale poeziei "CCVIII"

Iubirea, putere magica, regeneratoare a vietii, silita sa intre in tiparul stramt al lumii comune. Sablonizarea sentimentului de dragoste construieste metafora lumii inchise, incapabile sa suporte resurectia fiintei, iesirea in afara "peretilor", a "temnitei vietii".


Cosmicizarea sentimentului de dragoste, din "fructul tainic" al dragostei izvorand chiar cerul, "setos de zamislire".


Lumea lipsita de dragoste, vazuta ca "targul de mizerii".

"Targul de mizerii" semnifica micimea granitelor lumii obisnuite, o parabola a desertaciunilor, un imens spectacol degradat, lipsit de forta, circumscris legilor vietii si ale mortii.
Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate