Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact


Vasile Voiculescu este, ca si Tudor Arghezi, stapanit de nostalgia divinitatii, figurata, in poezia "Edera", prin simboluri ale verticalitatii si inaltarii, stejarul si iedera. Credinta devine o scara spre cer, spre taramul celest, vehicul fiind, printr-o stranie reiterare a mitului lui Jack si al vrejului de fasole, din basmele populare, o iedera:

"Ca edera spre dreptul stejar, asa-mi intind,
Isuse, catre Tine iubirea-mi arzatoare;
Cu slabe mreji de ganduri cutez sa Te cuprind
Si orice rugaciune e o imbratisare."

Iisus este metaforizat sub forma unui arbore cu o putere dumnezeiasca, avand ascendente in lumea eterna a Spiritului universal. Rugaciunea este o invocatie ce face posibila hierofania, apropiind cerul de pamant, intr-un proces invers celui al separarii lumii uranice de cea chtonica.
Seva stejarului este chiar spiritul divin ce strabate, pe cai nestiute, in lumea terestra:

"impartasit tot timpul din seva ta fierbinte
Sa nu-mi mai spulberi frunza in viscole si ger,
Ci-ncolacit de-a pururi pe trunchiul Milei sfinte
Urcand, s-ajung la varful dumnezeiesc din Cer."


Teme si motive ale poeziei "Edera "

. Ascensiunea celesta, comparabila cu a marilor mistici ai lumii: Etana, Enoh. Ascensiunea se face prin intermediul unui fir de iedera, vazut ca un vehicul magic.

Stejarul, devenit axis mundi, spatiu de manifestare a sacrului, spre care poetul tinde. Stejarul, copac magic la celti si la scandinavi, legat de simbolistica vascului, devine o scara spre cele noua ceruri, spre lumea zeilor. Poetul se agata de aceasta scara celesta pentru a ajunge in apropierea lui Dumnezeu, pentru a-i simti prezenta.

. Comuniunea cu divinul, vazuta ca o forma de implinire suprema a fiintei, ca o modalitate de a infrange efemerul, viata trecatoare.


Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate