Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact

In seria scrierilor absurde se inscrie si microromanul "Ismail si Turnavitu", descriptor al unei lumi ilogice, ireale. Ismafl este un personaj ciudat, "compus din ochi, favoriti si rochie" si se gaseste cu mare greutate. Initial crestea in Gradina Botanica, precum o fiinta vegetala, dar cu timpul a fost fabricat si pe cale sintetica, dobandind atribute de fiinta insolita, mecanica. Poate fi vazut pe strada Arionoaie, insotit de un viezure, legat cu un odgon de vapor "si pe care in timpul noptii il mananca crud si viu, dupa ce i-a rupt intai urechile si a stors pe el putina lamaie..."

.

El are, de altfel, o pepiniera de viezuri, pe fundul unei gropi din Dobrogea. IsmaYl este abulic, nu se stie nici macar unde locuieste, se crede ca sta intr-un borcan, conservat, in "podul locuintei iubitului sau tata, un batran simpatic", cu nasul presat si inconjurat de un gard de nuiele. Ismail reitereaza mitul Persefonei, reusind sa scape de acolo, sa se imbrace intr-o rochie de macat si sa se atarne de grinzi, "pe la diverse binale", spre a fi oferit de proprietar drept recompensa pentru diferiti lucratori.

IsmaTl primeste audiente, sus, pe dealul de langa pepiniera cu viezuri, unde vin sute de solicitanti, care sunt obligati sa cloceasca patru oua sub un abat-jour. Langa IsmaTl se afla si Turnavitu, care are prostul obicei sa ceara corespondenta amoroasa solicitantilor.

Tumavitu fusese ventilator pe strazile Gabroveni si Covaci, dar a fost numit ventilator de stat la "Radu-voda".

Tumavitu fusese luat sub protectie de Ismafl, acesta dandu-i "cincizeci de bani pe zi", punandu-l sa devina sambelan de viezuri, sa iasa pe strada dimineata, prefacandu-se ca nu-l vede, sa calce viezurele pe coada, iar Ismafl sa se imbrace in rochie si sa-l maguleasca, in mod paradoxal, "cu un pamatuf muiat in ulei de rapita".

Tumavitu se metamorfozeaza intr-o masinarie specifica tehnicismului absolut al vremii: ia forma unui bidon, iar, cu gaz, ajunge pana in insulele Majorca si Minorca. Pentru ca este bolnav, el face ca toti viezurii sa moar& si e concediat, in consecinta va pune la cale un plan ciudat de sinucidere: isi scoate caninii din gura, ii fura lui* Ismail rochiile si le da foc pe maidan, in timp ce Ismail imbatraneste brusc, pe marginea pepinierei de viezuri.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate