Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact
Tristan Tzara (1896-1963). Poet, dramaturg, eseist, promotor al miscarii dadaiste. Pleaca in 1915 la Ziirich, unde, alaturi de Hugo Ball, Hans Arp si Marcel Iancu, lanseaza miscarea dada. Debuteaza in revista "Simbolul" (1912), apoi publica in "Noua revista romana", "Contimporanul", "unu".

Aceste prime scrieri vor constitui "Primele poeme ale lui Tristan Tzara"., care apar in 1934 sub ingrijirea lui Sasa Pana. Continua sa publice la revistele "Integral" (1925-1928) si "unu" (1928-1932). Volumele sale de poezii, teatru, eseuri, texte sunt "La premiere aventure celeste de M. Antipyrine" (1916), "Vingt-cinq poemes" (1918), "Des nos oiseaux" (1923), "Sept manifestes Dada" (1924), "L homme approximatif (1931), "Grains et issues" (1935), "Midi gagnes" (1939), "Parter seul" (1956).


Ca sa faceti un poem dadaist (definitia in qdictionar.com)"Poemul dadaist" este un manifest literar sau o arta poetica eliberata de orice canoane, avand caracter de fronda, promovand hazardul ca unic exercitiu de creatie. Textul poetic se alcatuieste aleator, singurele rigori procedurale fiind cele strict tehnice, de asigurare, ca in orice constructie, a materialului necesar:

"Luati un ziar.
Luati niste foarfeci."

in rest, totul este o reteta ca oricare alta, cu proceduri si momente care nu au nici o legatura cu poezia: se alege dimensiunea poemului in functie de suprafata de ziar folosita; se decupeaza mai intai articolul selectat, apoi fiecare cuvant al acestuia; cuvintele decupate se introduc intr-un sac; se scot pe urma si se copiaza "cu constiinciozitate" unul dupa altul. Autorul manifestului garanteaza amprenta personala a creatorului si il asigura (cu seriozitate sau ironic?) ca este "un scriitor nesfarsit de original si de o sensibilitate fermecatoare", singurul impediment fiind ca nu va fi inteles "de vulg".


Prin acest program, la care se adauga si o mostra poetica alcatuita prin mentionatul procedeu, Tristan Tzara dinamiteaza rigorile poeziei traditionale si chiar pe ale celei moderne, invitand pe creatorii avangardisti la experiente iesite din monotonele tipare clasice.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate