Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactSasa Pana (1902-1981). Poet si prozator care strabate, alaturi de conmilitoni, toate experientele avangardismului romanesc, sustinute de revista "unu", pe care o infiinteaza in 1928. Aici publica pe Tristan Tzara, Stephan Roii, Ilarie Voronca, alaturi de textele sale suprarealiste. Debuteaza editorial in 1927, cu volumul de versuri "Rabojul unui muritor", urmat de plachete de "prozo-poeme", "Diagrame", "Echinox arbitrar", "Viata romantata a lui Dumnezeu".

Un volum memorialistic, despre lumea prin care a trecut, publica in 1973, "Nascut in *02".Aparut in revista "unu", "Manifestul" lui Sasa Pana exprima tendinta violenta a scriitorilor avangardei de a se delimita de inaintasi, pe care ii neaga dintr-o postura de innoitori. Vechile norme si metode literare perpetueaza falsul, monotonia, de care cititorul trebuie sa se elibereze, in sensul recomandarii citate din Ilarie Voronca:

"cetitor, deparaziteaza-ti creierul!" Simbolurile noii lumi, care isi asteapta intrarea in spatiul literar, sunt prezentate cu ostentatie, prin dicteu automat, in limbajul specific al stiintei si tehnicii triumfatoare:

"strigat in timpan
avion
t.f.f. - radio
televiziune
75 h.p.
marinetti
breton
vinea
tzara
ribemont-dessaignes
arghezi
brancusi
theo van doesburg
uraaaa iiraaaaaa uraaaaaaaa arde maculatura bibliotecilor."


Numele poetilor sunt scrise cu litere mici, intr-o maniera nonconformista, iar noile simboluri tehnice sunt consemnate cu mare exactitate. "75 h.p" inseamna "75 horse-powers", "75 de cai-putere".Bibliotecile sunt vechi, iar arderea maculaturii devine un punct important in economia poemului.

Limbajul se abstractizeaza pe masura ce se propune aceasta trecere a lumii in orizonturi ascunse, iar semnele si simbolurile matematice se schimba, alternand cu o dezordine totala a sensurilor:

"a. et p. Chr. n.
123456789000. 000. 000. 000.000 kg.
sau ingrasa sobolanii
scribi
abtibilduri
sterilitate
amanita muscaria
eftimihalachisme
brontozauri
Huooooooooooooooo/
Combina verb
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
= arta ritm viteza neprevazut granit
guttenberg reinvii."

Literele si cifrele par sa inscrie lumea in alte registre, sugerand reconstituirea codurilor, schimbarea coordonatelor, incercarea de a reaseza intregul esafodaj material intr-o noua matca. in viziunea poetilor modernisti, singura modalitate de a trece dincolo de aceasta limitare a lumii si a fenomenului literar este reinvierea artei, a ritmului, a vitezei intr-o noua forma, care sa duca la aparitia unei noi civilizatii Guttenberg.
Teme si motive ale poeziei "Manifest"
. Vetustetea lumii, situarea ei pe o linie moarta, care duce la prozaism.
Semnele si simbolurile matematice care incripteaza intregul ansamblu material.
Reinnoirea Logosului, vazut ca element generator de lume.
Resuscitarea timpului intr-o noua matca, aparand pana si figurile epocilor geologice indepartate, "brontozaurii".


Alte referate romana, dar Necategorisite


Politica de confidentialitate