Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact


Nina Cassian (n. 1924). Poeta, traducatoare, prozatoare. in primul poem publicat, "Am fost un poet decadent" (1945), isi manifesta predilectia pentru suprarealism, in neconcordanta cu timpul ce tocmai debuta. Publica mai intai un volum de poezie autentica, "La scara 1/1" (1947), dar, incepand din acest an, se va sincroniza cu epoca edificarii comunismului, scriind poezie sociala si politica, "Sufletul nostru" (1949) si "An viu - noua sute si saptesprezece" (1949), apoi compune poemul simfonic "Grivita Rosie" (1952) si "o suita pentru soprana solo, cor mixt si orchestra simfonica, pe versuri originale" ("Cantece pentru republica", 1956).

Dintre volumele ulterior publicate, marcand eliberarea de influentele ideologice ale epocii, mentionam "Poezii" (1963, autoportret), "intre noi copiii" (1974), "O suta de poeme" (1975). in 1970, scriitoarea isi prezinta activitatea poetica in imensul volum "Cronofagie", iar din poeziile anterioare nu selecteaza decat "Critica de jos".In "Odihna", Nina Cassian consemneaza impresiile omului muncitor ajuns pentru prima data la mare. in fata imensei intinderi de apa, cu "valul, lenes, la picioare", gandurile eroului venit de la abataj se intorc la tovarasii sai:

"«Echipa lui acum ce-o fi facand?
Ce noi metode-n lipsa lui invata?»
Ziarele vorbeau despre izbanzi,
Izbanzi la care el n-a fost de fata..."

. Fata de regretul ca nu poate participa la noi izbanzi pe frontul muncii, are totusi satisfactia ca plaja este populata acum de tovarasi, nu de trantori, ca in trecut, iar lumea isi cucereste noi drepturi, prin obladuirea blandei constitutii comuniste:

"Cu ei a stat sub raza aurie,
Cu ei s-a framantat in lungi discutii,
Si i-a-nfratit aceeasi bucurie
Citind proiectul noii Constitutii."

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate