Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactCea mai de pret calitate a acestei poezii este sinceritatea, ex­plicabila daca ne gindim la faptul ca poetul, mort foarte tinar, abia se desprinsese, cind a scris Mama. Ce virsta fara griji a copilariei, asezata sub semnul protector al «tgostei materne.

Departat de sat, adolescentul incearca sa refaca, din spusele unor consateni fara nume ("un om", "alt om") starea mamei, la care se gindeste cu duiosie si dor, numind-o cu un apelativ popular ("mamuca"), incarcat de afectivitate ti caldura.

Incaruntirea mamei ("ai albit") si vestea ca ar fi fost bolnava contrasteaza puternic cu imaginea despre sine a mamei, asa cum aceasta apare din scrisorile pe care ea ie trimite fiului instrainat si din care rezulta ca "matale /Din zi in zi mereu intineresti".


Desi simpla, aproape prozaica - singurele elemente poetice fiind asocierea culorii albe a malinului (liliac) cu incaruntirea pa­rului mamei si repetitia din versul al patrulea - poezia; transmite un profund fior liric Contribuie la aceasta caracterul direct al co­municarii, formele colocviale de adresare ("mamuca", "matale"), expresiile si cuvintele apartinind limbii vorbite ("n-am trecut... prin sat", "de pe-acasa", "ai stat la pat", "cum ca *).Dar emotia provine in primul rind din subtila inversare de pla­nuri, din ultimele doua versuri, care subliniaza intensitatea senti­mentelor care ii leaga pe cei doi protagonisti - mama si fiul. Caci vestilor nu prea bune aflate de la altii fi se opun scrisorile mamei, pline de optimism, de incredere in viata.

Asa cum tinarul cioban din Miorita incearca sa ascunda, prin mijlocirea alegoriei, adevarul crud al mortii ("Iar la cea "maicuta, Sa nu-i spui, draguta..." ), sau . la fel cum Ion, soldatul aflat ne jpatul de moarte, isi trimite, in O scisoare de la MuselimSelo de G. Cosbuc," eindul ocrotitor catre cei de acasa, in primul rind catre mama sa ("Maicuta draga, cartea mea..." ), tot astfel mama, aici, isi protejeaza, prin scrisori, fiul, in­grijorat de vestile primite de la altii, construind si perpetuind ima-S nea pe care orice copil o are despre mama sa - mereu tinara, minoasa, proteguitoare.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate