Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactl8x8522lj88sqz

Friedrich Holderlin (1770-1843). Poet romantic german, autor de imnuri si ode, al romanului "Hyperion" si al dramei "Moartea Iui Empedocle".

Reprezentant al romantismului elegiac. Lirica lui dezvolta viziuni grandioase, de evlavie religioasa si de preamarire mitica a vremurilor imemoriale.


Poezia "Vechimea vietii" este o invocatie, pe tema ruinelor, a unei maretii trecute, pierduta in negura trecerii timpului, pe un ton de litanie cosmica, ce implica zeii ce au contemplat aceasta scufundare implacabila a civilizatiilor in moarte:

"Voi targuri ale Eufratului!


Voi strazi ale Palmyrei!
Paduri de stalpi pe sesul pustiei,
Ce sunteti voi?
Fiindca ati trecut peste hotarul fiintelor care respira,
Fumul si focul zeilor
Au spulberat coroanele voastre;
Eu stau acum sub nouri (care
Au fiecare propria lor odihna), printre
Stejarii bine-oranduiti in preajma
Poienii cu cerbi, si straine
Si moarte imi apar acum
Spiritele celor dusi demult."


Poetul invoca tinuturile stranii ale Palmyrei si Eufratului, pline candva de stralucire, ramase acum in totala uitare, in ruina, paduri de stalpi din mijlocul pustiei, devenite simboluri ale unei mitologii melancolice. Antiteza trecut-prezent si viata-moarte indeamna pe poet la o calatorie a spiritului catre cei "dusi demult", recuperand, prin meditatie romantica, o lume pierduta in negurile timpului.

Alte referate romana, dar Necategorisite

loading...

Politica de confidentialitate