Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactBasmul este una dintre creatiile folclorice cu o foarte mare vechime si, prin intermediul naratiunii, prezinta o lume fabuloasa, imaginara, in care totul este posibil. p7c442pj41ykd Unul dintre basmele noastre populare reprezentative care respecta notele caracteristice speciei, in ciuda originalitatii temei si deznodamantului, este Tinerete fara batranete si viata fara de moarte.

Ca in orice basm, si in fragmentul dat modul de expunere predominant este naratiunea, relatarea faptelor facandu-se la persoana a IlI-a de catre autorul anonim, iar intamplarile narate se petrec pe un taram fabulos, cel al Scorpiei si al Gheonoaiei.
Prezenta acestor personaje cu puteri iesite din comun este o alta trasatura a basmului intalnita in fragmentul dat. Acestea sunt inzestrate cu o forta impresionanta si reprezinta fortele raului aflate in opozitie cu cele ale binelui, reprezentate de Fat-Frumos si de calul sau. O antiteza exista chiar intre Scorpie si Gheonoaie, ca, desi sunt surori, ele se dusmanesc de moarte.


Confruntarea dintre fortele binelui si ale raului este apriga, iar personajul prin­cipal (Fat-Frumos) trece cu bine probele la care este supus datorita interventiilor unor ajutoare (calul sau, care este personificat si inzestrat cu puteri supraomenesti). Acesta il ajuta cu sfatul, dar si cu fapta, pentru ca el cunoaste toate siretlicurile adversarilor.
Pe langa acest motiv - al animalului credincios - apar in fragmentul amintit si alte motive specifice basmului - motivul blestemului parintilor, al conflicpilui fratern sau al legamantului.

Ca in orice basm, apare si in acest fragment cifra trei (Scorpia are trei capete, iar Fat-Frumos si calul pleaca la drum dupa trei zile), careia i se adauga unele com­paratii si expresii populare specifice basmului:

"venea cu o falca in cer si cu alta in pamant", "se apropie ca vantul"; "se urca repede ca sageata"; "Merse Fat-Frumos, merse si iar merse cale lunga si mai lunga" etc.
Prin aceste cateva elemente enuntate, atat de forma, cat si de continut, frag­mentul citat apartine, neindoielnic, unui basm popular, in care predomina intam­plari fabuloase la care participa personaje cu insusiri supranaturale si care reprezinta fortele binelui si ale raului.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate