Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact







Junimea este o societate literara intemeiata in iarna lui 1863 -64 la Iasi de un grup de cinci tineri intelectuali cu studii in Gemania sau Franta (Iacob Negruzzi, doctor in drept la Berlin; Titu Maiorescu, doctor in filozofie la Giessen; Vasile Pogor, doctor in drept la Paris; Petre Carp, doctor in economie si drept la Bonn; Theodor Rosetti, absolvent al Facultatii de Drept din Paris). in casa lui Pogor sau Negruzzi aveau loc intalniri periodice la care participau si alti intelectuali ieseni; istoricul A. D. Xenopol, lingvistul Al, Lambrior, filozoful Vasile Conta si altii.

Principalele preocupari ale Junimii au fost la inceput:
   Educarea publicului prin "prelectiuni populare";
   Lupta pentru unificarea limbii romane literare (Titu Maiorescu, Despre scrierea limbii romane, 1866;)
    Interesul pentru literatura , prin tendinta de a consolida "directia noua".

Astfel, Titu Maiorescu scrie studiul estetic O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867, apoi Comediile d-lui Caragiale, 1885. Maiorescu semnalase noua orientare a literaturii romane in articolul Directia noua in poezia si proza romana, 1872, in care il elogiaza pe V. Alecsandri pentru pasteluri si-l remarca pe tanarul M. Eminescu
om al timpului modern, deocamdata blazat in cuget, iubitor de antiteze cam exagerate, reflexiv mai peste marginile iertate, ...dar in fine poet, poet in toata puterea cuvantului."




Poetii cultivati de Junimea sunt: M.Eminescu, V. Alecsandri, Samson Bodnarescu, N. Beldiceanu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni etc; iar dintre prozatori, Ion Creanga, Ioan Slavici, Nicu Gane, Iacob Negruzzi. Exponentul dramaturgiei la Junimea este I. L. Caragiale.
   Interesul pentru cultura si civilizatie (Titu Maiorescu, in contra directiei de astazi in cultura romana, 1868, fundamenteaza teoria "formelor Jara fond":

"Avem politica si stiinta, avem jurnale si academii,
avem scoli si literatura, avem muzee, conservatorii, avem teatru, avem chiar o constitutiune. Dar in realitate, toate acestea sunt productiuni moarte, pretentii fara fundament, stafii fara trup, iluzii fara adevar".

)

Convorbiri literare este revista Junimii, aparuta la 1 martie 1867, la Iasi, pana in 1886 (perioada ieseana), si din 1886 pana in 1944 la Bucuresti (perioada bucuresteana). in perioada ieseana, sub conducerea lui I. Negruzzi, publica: pastelurile lui V. Alecsandri, antumele lui Eminescu, Amintiri din copilarie, de I. Creanga (primele trei parti); capodoperele lui I. L. Caragiale, studiile lui Titu Maiorescu etc. in perioada bucuresteana, in paginile revistei apar romane ale lui Duiliu Zamfirescu, Viata la tara; Tanase Scatiu; in razboi; Napasta lui I. L. Caragiale, dar din 1895 nu mai este condusa de I. Negruzzi, piezandu-si interesul pentru literatura.
Rolul ei, insa, a fost foarte important, pentru ca a grupat elita culturii romane si a impus o directie noua in literatura romana, sub imperiul valorii estetice a operei literare.

Alte referate romana, dar Necategorisite










Politica de confidentialitate