Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact
FABULOS. Termenul provine, potrivit "Dictionarului de termeni literari", din fr. fabuleux, \&t.\\X.fabulosus, desemnand ceea ce tine de domeniul fabulei, adica al povestii, al imaginatiei, al irealului. Se aplica in general legendei si basmului, iar in sens mai apropiat de vremurile noastre poate insemna un produs al imaginatiei orientate spre enorm, uimitor si incredibil.

Fabulosul nu este pe deplin identic cu fantasticul, e cel mult o manifestare secventiala a acestuia, aplicandu-se mai cu seama legendei si eposului popular, precum si scrierilor inspirate din acesta. Fabulosul se manifesta mai mult in basm, ca un fantastic conventional, previzibil, pe cand in fantasticul autentic modern desfasurarea epica si fenomenele sunt imprevizibile, insolite.

FANTASTIC. Termenul provine din fr. fantastique, lat. phantasticus, ce inseamna "privitor la imaginatie". in franceza veche, phantome avea sensul de " fantasma", transformandu-se in franceza contemporana in fantome.

Fichte o numea Urphantasie. memorie ancestrala, o fantezie originara. Fantasticul este prezent in epopeile homerice si in toate mitologiile lumii si abunda in legendele orientale. Notiunea de fantastic nu se confunda cu aceea de mit, dar presupune o despartire de real, o intruziune a neprevazutului in planul perceptibil al realului. Fantasticul literaturii moderne isi trage originea din legendele medievalizante. Fata de monotonia realului, fantasticul constituie un pretext bine venit in creatia literara, diversificandu-i temele si mijloacele de prezentare artistica. Fantasticul este cultivat de scriitorii moderni, in special romantici, de cei ai miscarii Sturm und Drang, de scriitorii consacrati ai acestui imprevizibil spatiu literar, Edgar Allan Poe, Villiers de l Isle Adam, Howard Phillips I.ovecraft, E. T. A. Hoffinann, Jules Supervielle.


Alte referate romana, dar Necategorisite

loading...

Politica de confidentialitate