Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactAutorul anonim a dorit sa ilustreze prin basm anumite norme morale intruchipand in personaje principiile etice de cinste, adevar, dreptate, curaj si vitejie, in aceasta situatie, personajele sunt purtatoarele mesajului autorului si, implicit, al operei literare respective. Asa se explica si faptul ca de cele mai multe ori numele personajului principal al basmului ii da si titlul.

Dupa cum arata si titlul acestui basm, personajul principal este Aleodor-impa-rat, fiu de imparat, aparut cu greu pe lume pentru a mangaia batranetea parintilor sai. Frumos peste masura, el era "un drag de copilas, de sa-l vezi si sa nu-l mai uiti", frumusete pe care o constata, mai tarziu, si fata lui Verdes-imparat, afirmand ca "mult e nurliu si dragalas", iar "boiul lui arata a fi ceva deosebit", si pentru care ajutoarele il numesc Fat-Frumos.

Frumusetii fizice i se adauga istetimea si iscusinta, deoarece "baiatul de ce crestea, d-aia se facea mai istet si mai iscusit".

Aceste calitati, ca si cea de bun organizator si conducator, le dovedeste cu prisosinta dupa ce urca in scaunul imparatiei, unde, "desi copilandru, puse tara la cale ca un om matur".

De aceea el castiga admiratia si pretuirea supusilor sai: "toata lumea era multumita de domnirea sa, iar oamenii se faleau ca le-a fost dat de sus sa traiasca in zilele lui".


Este pasionat de vanatoare si respecta cu sfintenie sfaturile tatalui sau, tinandu-si astfel promisiunea facuta de a nu calca pe mosia vecinului. Cand greseste insa, fara voia lui, isi face reprosuri si isi recunoaste vina, dar sinceritatea sa si respectul pentru adevar sunt luate de adversarul sau drept dovezi de lasitate: "- Eu te socoteam mai altfel; dar vad ca ai de gand sa-ti ceri iertaciune de la mine ca toti fricosii".

Jignit de aceasta atitudine, accepta cu barbatie si curaj orice confruntare:

"Eu ti-am spus curatul adevar si, daca vrei lupta, alege-ti: in sabii sa ne taiem, in buz­dugane sa ne lovim ori in lupta sa ne luptam".


Intelept fiind, stie "ca de omul dracului, sa dai si sa scapi" si fagaduieste in cele din urma sa duca la sfarsit slujba cu care il va insarcina. O data misiunea asumata, isi respecta cuvantul dat... "ca unul ce era om de omenie", cum recunoaste insusi Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop si se straduieste "cum sa-si indeplineasca sarcina mai bine".


Intalnirile succesive cu stiuca, cu corbul si cu taunul releva bunatatea sufleteasca a eroului ("era viteaz si de treaba"), care, in final, va fi rasplatita. Comportarea sa fteasca, dar inteleapta, buna-cuviinta si respectul pe care le dovedeste fata de Verdes-imparat, tenacitatea si darzenia cu care-si indeplineste misiunea impresioneaza pe imparat si pe fata sa si ei recunosc in el un om deosebit, cu calitati alese, de care fata se indragosteste fulgerator.
Aleodor-imparat are insa si insusirile specifice unui personaj cu puteri supranaturale: el intelege glasul fapturilor necuvantatoare (stiuca, corb, taun) si are capacitatea de a se metamorfoza in cosac, in pui de corb si lindina prin interventia ajutoarelor sale.
Prin trasaturile sale caracteristice, personajul apartine fortelor binelui, reprezentate si de tatal sau, de stiuca, de corb si de taun, opuse fortelor raului con­stituite din Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop si, intr-un fel, din Verdes-imparat si de fata sa.
Pentru evidentierea tuturor trasaturilor personajului, autorul anonim apeleaza uneori la caracterizarea directa, realizata prin descriere, facuta fie de nara-tor (era un "dragut de copilas"), fie de unele personaje, cum este fata lui Verdes-impa-rat ("mult e nurliu si dragalas"). Se remarca in caracterizarea directa, prezenta diminutivelor "copilas", "dragalas", prin care naratorul si celelalte personaje isi exprima admiratia fata de Aleodor-imparat. Alteori, insusirile sunt prezentate indirect, desprinzandu-se din faptele eroului si din relatiile sale cu celelalte per­sonaje ale operei, din incercarile la care este supus si pe care le trece cu bine.
Felul sau de a fi, de a se comporta si de a vorbi cu cei cu care vine in contact constituie un alt mijloc de reliefare indirecta a insusirilor care contureaza un portret complex, imbinare a unor insusiri obisnuite cu cele fabuloase.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate