Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact







   Descantecele codifica un mesaj sacru prin intermediul unui joc simbolic.
 Formula unui descantec este cea a unei poezii lirice.
   Descantecul este, de asemenea, o incantatie magica, fiind totdeauna insotit si de un ritual. .

Tema
Vindecarea miraculoasa de muscatura sarpelui sta in puterea unor cuvinte destinate numai sarpelui.

Continutul

Sus tuna, jos fulgera,
.

Un sarpe te-nconjura. Idita, idita Prinsa de pielita, Pielita de carne, Carne de os, Osul de maduva, Os veninos, Maduva de venin, Veninul cel serpin
Serpoia l-a baut,
Sarpele a vazut,
Pe gard s-a suit
Si-n necazu-i a murit.
Dinti
Carpiti,
Idita
Pastrita,

Leaga-te de pielita!..

Descantecul enumera toate ele­mentele materiale din care isi trage veninul forta: pielita, car­nea, maduva sarpelui. Apoi tran­sfera experienta celui muscat de sarpe asupra perechii sarpelui vi­novat. Animalul este obligat sa creada ca in locul suferindului se afla o fiinta iubita. Aceasta expe­rienta ii este fatala: sarpele moare si, o data cu el, piere si puterea veninului.


Comentariul

Descantecul este o forma de manifestare a magiei cuvantului si se bucura de traditie indelungata in folclorul nostru, reflectand mentalitati si atitudini arhaice, in general, descantecul insoteste vrajile, si ii este atribuit rolul de a inocula omului forte stranii. Cuvantul magic descatuseaza fiinta din suferintele provocate de boala fizica, morala sau sufleteasca.


Ca formula compozitionala, descantecul se construieste pe o invocatie catre fortele oculte ale universului, cuprinde dorinte sau blesteme, iar de multe ori - enunturi criptice, care metaforizeaza sensul ritualului insotitor.





In cazul de fata este vorba despre un descantec capabil sa vindece muscatura de sarpe. Poate fi rostit doar in conditii speciale, de o vrajitoare care stie sa savar­seasca si ritualul insotitor: cu trei smicele de alun investeste apa curata cu puteri miraculoase. Bolnavul bea aceasta apa descantata cu speranta de a se vindeca.
Asadar, se poate spune ca emitatorul textului alaturat este o fermecatoare, un vraci, un mag, adica o persoana initiata in ritualuri secrete. Cuvintele codifica mesajul vraciului catre sarpe, caruia i se inoculeaza gandul ca si-a ucis perechea si de aceea trebuie sa moara si el.

Este vorba despre un cod simbolic prin care se sugereaza slabirea puterii veninului prin ruperea legaturii cu sarpele. in general, receptarea unui mesaj, mai cu seama a unuia magic, presupune patrunderea intr-un sistem de semnificatii simbolice.
Descantecul uzeaza de incantatii capabile sa sugereze situarea in vecinatatea unui mister. Caracterul criptic al textului intareste intentia aceasta. in secventa Dinti
Carpiti, /Idita /Pastrita, /Leaga-te de pielita!...
se invoca subtil o re- constructie a sarpelui mort, dar si o vindecare a muscaturii prin contributia directa a sarpelui. Repetitiile, asonantele, eufoniile textuale, ca si caracterul magic al demersului apropie descantecul de formula unei rugaciuni religioase.

Referinte critice
"Examenul atent si staruitor al culturii noastre populare ne-a dus la concluzia reconfortanta despre existenta unei matrici stilistice romanesti. Latentele ei, intre­zarite, ne indreptatesc la afirmatia ca avem un inalt potential cultural. Tot ce putem sti, fara temerea de a fi dezmintiti, este ca suntem purtatorii bogati ai unor exceptionale posibilitati. Tot ce putem crede, fara de a savarsi un atentat impotriva luciditatii, este ca ni s-a dat sa luminam cu floarea noastra de maine un colt de pamant. Tot ce putem spera, fara de a ne lasa manevrati de iluzii, este mandria unor initiative spirituale, istorice, care sa sara, din cand in cand, ca o scanteie si asupra crestetelor altor popoare. Restul e - ursita."

(Lucian Blaga - Spatiul mioritic, Ed.. Humanitas, 1994, p. 220).

Alte referate romana, dar Necategorisite










Politica de confidentialitate