Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact

Personajul principal din "Tratament fabulatoriu" este Luca, un meteorolog care ajunge in Fuica, o localitate din apropiere de capitala, noul sau loc de munca fiind Fitotron, statie de producere a hibrizilor. Luca isi pierduse, din cauza lasitatii, logodnica, pe Ula, fiica avocatului Mierean. La statiune, fara sa stie, Luca este supus unui examen psihiatric efectuat de doctorul Abras, care fusese rugat de catre avocat, convins ca Luca se imbolnavise din cauza ca refuzase sa accepte casatoria cu Ula.

Prin intermediul doctorului, se ajunge intr-o alta societate, reprezentata de Gina, sotia doctorului Abras, Pascu, avand renume de scriitor, profesorul Nelu, vag cronicar dramatic, Vio, un taran la care sta in gazda, Petru Brodeala, un om misterios, imbracat intr-un costum bej, probabil informator la securitate. Luca duce insa o viata dubla, descoperind din intamplare, parca intr-un spatiu paralel, un loc misterios, numit Valea Plansii, la o biserica fara cruce, unde cativa insi au creat, in spatiile dezafectate ale unui G.A.C., un fel de falanster. Aici, in acest spatiu misterios, orice boala, inclusiv cancerul, se vindeca intr-un mod miraculos. Conducatorul falansterului este Marius, fiul bastard al lui Fiston Gulianu, la randul lui bastardul bunicului Marcu, care, la randul lui, este bastardul strabunicului Ion. Povestirile pe care le spune Luca in comunitate si la locul de munca despre Valea Plansii sunt o dovada ca nu este prea intreg la minte, e "deranjat la scufie".

De Luca se indragosteste Gina, cu care meteorologul traieste o poveste amoroasa clandestina. De starile de lasitate, crede el, este responsabila o "unda meteo", poate o varianta a virtualelor unde psi, capabile sa deregleze psihicul unui om.
Secventa cuprinsa in manual prezinta intrarea personajului in spatiul misterios, printr-o poarta banala, in preajma unui bazin, un fel de terma avand un perete pictat cu fresce pompeiene. O muzica de instrumente performante se aude parca din pereti, in timp ce apa rece incepe sa cada de peste tot din tavan. Aparitiile feminine sunt multiple:

"Cineva, o femeie cu parul lung si ud lipit de spate si, dupa cate puteam ghici in lumina de luna, cu un trup frumos proportionat, mi-a facut semne sa intru pe o usa pe care o deschisese in peretele din fata mea."

Un interlocutor, Aron, prietenul lui Marius, povesteste, pe un ton firesc, parand sa nu ascunda nimic, istoria aparent lipsita de mister a locului. Detaliile povestirii merg in urma cu douazeci-treizeci de ani. Casa, situata departe, dincolo de o mlastina, nu pare nicicum un loc fantastic. Pentru a intemeia o gospodarie, Marius isi vinde masina si isi cumpara o turma de oi, iar locul devine cu timpul ca o mica statiune de recreare. Un doctor balneolog se ocupa de baile cu plante, iar Nusa, o fata frumoasa, de oi. Gheorghita, imbracat intr-un veston militar, il conduce pe Luca spre sat, printre tufisuri, pe langa o mlastina, cand "luna coborase mult spre orizont".

Donatia sau mostenirea era ciudata, pentru ca locul nu fusese stapanit niciodata de vreo ruda cu nume asemanator cu al lui Marius. Fiecare dintre cei care traiesc in acest campus se ocupa de studierea arborelui genealogic al lui Fiston-Gulianu, cel care ar fi lasat mostenirea ciudata lui Marius. Gheorghita, spre exemplu, se ocupa de un strabunic numit Ion. Acesta avusese o legatura cu o femeie care venise sa traiasca aici. Strabunicul Ion era deja casatorit in momentul in care a facut acel copil nelegitim. Personajele pot fi clasificate in functie de importanta evenimentelor, de anul bataliei duse impotriva dusmanilor, de opera arhitectonica realizata, de modul in care a inventat un aeroplan mai rapid. Strabunicul Ion este "un vultur cu ochelari de miop", care fantaza in mai multe limbi straine, cu ghete cu scart, care isi lasa auditoriul cu gura cascata cand spunea povesti. Adeseori afirma ca este un urmas al unui marinar grec si stranepot de zarzavagiu bulgar. Ura "sa fie tinut la bucatarie si nu in fruntea bucatelor", prilej cu care participa la nenumarate voiaj e, uitandu-se dupa fete "bune".Era un bun cunoscator al vietii si al misterelor naturii, astfel ca prognoza sosirea iernii cu luni inainte si trimitea scrisori la Berlin pentru a p8p3215po51lbe preveni unele evenimente naturale. Datele acestea sunt cunoscute din documente, dupa cum spune biograful inopinat. Gheorghita, calauza prin locul magic, se pierde la sosirea in sat, iar calatoria, povestita celorlalti, este considerata o aventura:

"Detaliile drumului meu, pe care am incercat sa li le fac inteligibile si concrete, nu i-au lamurit."

Pentru oamenii din sat, se produsese o distorsiune temporala:

"... (primarul) ma vazuse plecand cu valiza in spinare spre casa de peste garla a lui mos Patru si nu stia cand am mai avut timp sa plec iarasi spre oras in aceeasi seara, iar celalalt nu ma vazuse deloc pe la el prin casa sau prin ograda si nu se lamurea unde lasasem valiza de vreme ce primarul ii tot spusese ca plecasem cu ea in spinare spre casa lui inca din amurgul zilei precedente. Le-a fost greu sa admita ca m-am ratacit si am pierdut si valiza pe un drum care, dupa parerea lor, era atat de simplu."


Valiza este gasita, iar primarul crede ca inginerul s-a imbatat si a lasat-o acolo, pe garla, din greseala. Un personaj fantomatic este Petru Brodeala, el singur remarcand inconsecventa planurilor realitatii: ajunsese si el in locul de care pomenise, din "brodeala", cand era mai tanar. Conacul lui Gulianu disparuse de mult timp, ars intr-un incendiu, dupa cum spuneau oamenii. Petru Brodeala descoperise conacul din intamplare: acolo se adapostise o fata a unui boier, care pacatuise si fusese alungata de tatal ei. Ea se va intoarce la conac, avand o servitoare tiganca, alungand pe arendasul instapanit acolo. Valea se numeste a Plansii, pentru ca fata de boier isi astepta mereu iubitul. Mai tarziu, la conac, se afla o alta boieroaica, avand fete pe care nu voia sa le casatoreasca, de aceea locul se numeste "La cucoane".

Locul s-a mai numit "Temelia noua", de la Temenia, denumirea fiind preluata de comunisti sub numele de "Temelia", mai acceptabil din punct de vedere semantic. Un primar ajunge, prin intermediul unei tiganci, in locul conacului, pentru a construi un sediu nou, dar se afla ca presedintele G.A.C.-ului a furat din averea obsteasca, au loc destituiri in lant si drumul se pierde, pentru ca nimeni nu mai stia cum se ajunge acolo dupa ce batrana tiganca murise.
Dupa recunoasterea acestor toposuri sacre, labirintice, inserate in cotidian, totul se acopera de mister din nou, pentru ca Luca se intoarce la preocuparile sale cotidiene, la masurarea temperaturii aerului si la noul sau coleg, "Alu Chiscanu".

Alte referate romana, dar Necategorisite


Politica de confidentialitate