Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact

Ca in marile epopei ale lumii, intreaga actiune a trilogiei este inchegata pe un plan de maretie fantastica: intamplarile, eroii, natura ca element egal cu oamenii, atmosfera plina de suflu vitejesc, toate dominate de forta destinului in existenta umana si in istorie, ne duc cu gandul la Homer.

  Existenta unei actiuni centrale eroice - element specific epopeei - strabate intreaga trilogie. Desi domnia lui Stefan a fost atat de bogata in razboaie, Sadoveanu se opreste doar asupra a doua dintre ele: lupta cu tatarii de la Lipnic (1469) si cea cu turcii de la Podul inalt (1475). in ambele, talazuirile de oameni sunt desfasurate in tablouri panoramice; evocarea luptei de la Vaslui este grandioasa: imaginii ostii otomane i se substituie imaginea fabuloasa a unui balaur cu multe capete si labe atras in mlastina de trambitele moldovenilor, ca intr-un tablou apocaliptic. Totul este dominat de figura lui Stefan ridicat la rang de personaj mitic:

"... manati de biciul de foc al acelui arhanghel infricosat".


  O alta trasatura a epopeei o constituie tabloul cuprinzator al vietii unui popor. in roman, existenta calma, idilica a oamenilor, natura bogata in care se simte neistovita pulsatie a elementelor, fac din Moldova lui Stefan un taram mitic sustras timpului. Exista in acest pamant "... singuratati pe care dintru inceputul zidirii oamenii nu le calcasera", exista si animale ale unei Dacii preistorice cum ar fi oile salbatice ori zimbrii (unul dintre acestia apare proiectat deasupra prapastiilor de la Izvorul Alb, ca un simbol emblematic atestand vechimea Moldovei si permanenta varstei de aur, prelungite prin neintrerupta persistenta a preistoriei in istorie).

In clipele de pace, natura traieste intr-o atmosfera de belsug si fericire bucolica: albinele fac miere densa, iar spicul de grau este mare "cat degetul mijlociu al unui barbat"plugar".

Oamenii se misca domol, ospateaza la hanuri sau in jurul focurilor aprinse sub poala padurii, surit sfiosi si ceremoniosi. O mare parte a oamenilor ne intampina pe drumuri, in mod simbolic, drumul fiind un mijloc prin care se poate dobandi adevarul si un instrument al destinului.

Timpul mitic, prezenta unor personaje extraordinare, angrenate intr-o actiune la care participa si forte supranaturale, constituie o alta trasatura a epopeei. Aici, alaturi de Stefan care este privit ca un personaj aproape fabulos, exista si alti eroi asupra carora se proiecteaza aura mitologica a domnului: feciorii lui Caliman (niste "inorogi" porecliti de Ionut "Stramba Lemne" si "Sfarma Piatra"); comisul Manole (care se lasa calcat de urs pentru a dobandi puteri din legatura cu pamantul ca si Anteu); Ionut (poreclit Fat-Frumos in limbaj autohton), batranul Galiman (care pare a cunoaste secretul vietii fara de moarte).

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate