Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactIonut Jder este personajul principal din trilogia sadoveniana Fratii Jderi (vol. I. Ucenicia lui Ionut; voi II. Izvorul Alb; voi IlI.Oamenii Mariei Sale ), fiind prezentat in capitolul al doilea al romanului (Aici se arata un voievod mare si un Jder mititel). Este mezinul familiei comisului Manole Par-Negru de la Timis, un flacau strain si orfan, adoptat in clanul Jderilor de vreo sapte ani (este fiul comisului Manole si al Oanei, sora monahului Amfilohie Sendrea, o dragoste din tinerete, descoperita de Ilisafta, sotia lui, deoarece flacaul avea

"pata de jder in coada ochiului lui stang, intocmai ca feciorii sai, cat ai pune degetul cel mare").
Iata un prim portret al lui Ionut Jder: "...s-a vazut intrand in manastire, calare pe un harmasaras pag, unfecioras de boier. Abia ii infiera mustata. Purta un contas de postav albastru de Flandra, ciubote de mocasin ros si jungher la cingatoare. Avea cusma plecata pe o spranceana si zambea primaverii".

Flacaul strabate un lung drum al initierii ("ucenicia"), invata sa creasca armasari, sa vaneze, sa lupte, sa se comporte si sa iubeasca. La inceput este dat in grija starostelui Nechifor Caliman, apoi, la Timis, in cea a comisului Simion, fratele mai mare. (" Umblu la vanat Prind pastravi. Am invatat a trage x6t4519xt95fmd cu arcul..." ) Este un flacau iubit de toti, acceptat cu dragoste generoasa de Ilisafta, avand fire navalnica, atragator la chip, desi avea "nas cam mare, ca si tatal sau ".

Parintele Nicodim (Nicoara Jder, alt frate al sau) ii da invatatura, il sfatuieste cum sa se comporte in slujba lui AlexAndrei -Voda, fiul lui Stefan cel Mare. Arhimandritul Amfilohie Sendrea, sfetnicul de taina al voievodului, vegheaza asupra destinului lui Ionut, modelandu-l moral, invatandu-l devotamentul fata de tara. El cunoaste ce inseamna prietenia (devine frate de cruce cu AlexAndrei -Voda) si iubirea (pentru jupanita Nasta dinPIonaseni). Ionut salveaza viata lui AlexAndrei , luptandu-se cu oamenii lui Gogolea, apoi, impreuna cu fratele sau Simion, il captureaza pe Mamac-Han in lupta de la Lipnic contra tatarilor.

Pleaca de acasa impreuna cu servitorul sau, Gheorghe Botezatul tatarul, in cautarea Nastei, rapita de tatari si vanduta lui Suleiman-Beg. Drept pedeapsa, e trimis la manastirea Neamtu, unde duce o viata de ascet, pentru a dobandi intelepciune. Mai tarziu, participa la ritualul de la Izvorul Alb, la vanatoarea domneasca a bourului, pleaca la Volcinet, in Polonia, pentru a o gasi pe Marusca, rapita de Niculaies Albu, apoi i se incredinteaza o misiune importanta la Muntele Athos, pentru a afla ce pun la cale turcii si boierii pribegiti.

Prins de oamenii lui Hrana-Beg, este apoi eliberat. Trece printr-o serie de peripetii, demne de un personaj romantic. intors din misiune, devine comis, fiind rasplatit cu un pamant din Bolboceni.

Este insarcinat de voievod sa primeasca alaturi de Stefan Mester pe solii Papei si Venetiei, la Roman.
Participa la marea victorie a lui Stefan ele Mare in lupta de la Vaslui (Podul-inalt), in care moare tatal sau, Manole Par-Negru, si fratele sau Simion Jder
Ionut Jder intruchipeaza "viclenia lui Ulise si siretenia lui Ahile"(Al Piru).

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate