Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactFamilia lui Ilie Moromete, taran mijlocas din satul Silistea-Gumesti - personajul central al romanului Morometii, de Marin Preda - este compusa din Ilie Moromete, capul familiei, Catrina, sotia lui din a doua casatorie, cu zece ani mai tanara decat el; Paraschiv, Nila si Achim, copiii lui Ilie Moromete din prima casatorie, crescuti de mici de catre Catrina; Tita, Ilinca si Niculae, copiii rezultati din casatoria lui Ilie cu Catrina.

Ilie Moromete este un taran care lupta sa pastreze randuielile vechi ale satului. Are 14 pogoane de pamant (lotul cu care a fost improprietarit dupa primul razboi, lotul Catrinei, vaduva din timpul razboiului, si un lot al surorii sale Maria, poreclita Guica), dar reuseste cu multa greutate sa tina un echilibru intre venituri (banii din vanzarea graului, a porumbului, a salcamului, a unui lot de pamant) si cheltuieli(datoriile la banca, fonciirea, impozitele, taxele scolare pentru Niculae), mai ales ca este o fire contemplativa, inclinata spre filozofie taraneasca, iar nu una pragmatica, priceputa la negustorie si castig.

Echilibrul familiei Moromete este pastrat o vreme, Ilie este autoritatea inflexibila care hotaraste destinul celorlalti, in virtutea unei traditii paternaliste. Scena cinei familiale de la inceputul romanului in care sunt mentionate pozitiile fiecaruia la masa, prefigureaza raporturile dintre membrii familiei si destinul acesteia. Ilie e asezat pe pragul celei de-a doua camere, ocupa jumatate din spatiu, dominandu-i pe ceilalti, in vreme ce baietii cei mari, fratii vitregi, stau inghesuiti langa usa de la iesire, ca si cand ar fi gata in orice clipa sa se ridice si sa plece.
Maria, poreclita Guica, sora lui Moromete, ridica pretentii asupra casei parintesti, a locului din spatele casei, invrajbindu-i pe baietii cei mari impotriva Catrinei, a lui Ilie si a copiilor lor. Planuise plecarea lui Achim la Bucuresti cu cele 24 de oi, in vederea unui castig din vanzarea produselor pe piata, idee acceptata si de Ilie Moromete. Pe de alta parte, Tudor Balosu, vecinul lor, pandeste prilejul (stramtorarea baneasca a lui Ilie) de a cumpara lotul din spatele casei si salcamul urias care-l strajuia. Baietii cei mari ai lui Ilie Moromete sunt coplesiti de personalitatea tatalui lor, nu-i inteleg ironiile, nepriceperea in afaceri. Nu-i seamana deloc: Paraschiv e prea lacom (vezi scena cu fasolea, la camp), Achim e agresiv, nu se tine de cuvant; Nila este cam prostanac. Aceasta nepotrivire este o alta sursa a conflictului care duce la destramarea familiei. Dupa ce Ilie vinde ieftin porumbul unei vaduve, taie, impreuna cu Nila, salcamul si-l vinde cu 1200 lei lui Tudor Balosu; apoi plateste o parte din impozit. Achim, plecat cu oile, nu trimite bani, iar Ilie Moromete se imprumuta la Aristide, primarul satului.

Indemnati de Guica, Paraschiv si Nila fug de acasa cu caii, cu banii si covoarele de zestre ale fetelor, dupa ce avusesera un conflict cu Ilie, tatal lor, care-i batuse cu un par. Moromete vinde o parte din pamant lui Tudor Balosu, cumpara alti doi cai, achita datoriile si plateste pentru Niculae.

Acesta este declinul familiei lui Ilie Moromete, destramare care se va accentua prin plecarea si a lui Niculae la Scoala de invatatori, prin cearta cu Catrina, care-l va parasi, plecand la Maria, fata ei din prima casatorie. Va ramane cu fata cea mica, insingurat si neinteles de cei din jurul sau.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate