Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact
Maria Banus (1914-1999). Poeta, prozatoare, eseista. Debuteaza in 1937 cu volumul "Tara fetelor", impunandu-se ca o voce lirica de mare autenticitate a generatiei sale. Dupa razboi, isi pune condeiul in slujba noilor realitati socialiste, publicand numeroase volume de versuri, unele incununate cu premii si medalii: "Bucurie" (1949), "Despre pamant" (1954), "Tie isi vorbesc, America!" (1955), "Torentul" (1957), "Magnet" (1962). Cu volumele "Tocmai ieseam din arena" (1967), "

Portretul din Fayum"
(1970), "Oricine si ceva" (1972) revine la notele lirice initiale, care i-au fixat in efigie profilul literar adevarat.

Nasterea "tatucului popoarelor", cu uriasele crime ale totalitarismului comunist la activ, este proiectata de Maria Banus intr-o viziune mitica, in care se identifica usor, in ciuda fobiei cenzurii comuniste pentru ideile religioase, aspecte ale mitului eristic. Cel ce consolidase pe vecie noua era comunista se nascuse in Gruzia, intr-o casa modesta de cizmar, devenita muzeu, in care sunt adunate simbolurile sacre ce i-au insotit copilaria:"copaia, leaganul, intaiul ceas", "velinta si ulciorul", dulapul, chiar musamaua de pe masa si stergarul din cui.
Intrarea in acest spatiu are sacralitatea templelor care se intalnesc cu tariile naturii:

"Vreau sa te iau de mana, sa te duc
Pe pragu-acelei case mici din Gori,
Vreau sa te urc inspre izvor, sa fim
Mai sus decat furtunile si norii."

Maria Banus mizeaza, in consolidarea mitului, pe contrastul permanent dintre statura uriasa a conducatorului popoarelor si modestia originii sale:

"Si cand venea trudit, cum vin toti tatii
Care muncesc, cu bratele, din greu,
Se aseza pe scaunul de colo,
incovoiat, cum sta si tatal meu.

Cu mainile intre genunchi, iar ochii
Privind in gol sfarsitul dulce-al zilii -
Asa statea candva, trudit, aicea,
Un om simplu, cismarul Djugasvili."Eroul "revolutiei mondiale" este vazut, in felul acesta, ca un mantuitor, ca un eliberator al popoarelor:

"Aici, la Gori, s-a jucat copilul,
De-aici, din cuib, vulturul si-a luat zborul,
in comunism cand vom trai si-n cantec,
Aici vom asculta mereu izvorul."


Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate