Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactViata intelectualitatii rurale constituie planul secund al actiunii romanului Ion al lui Liviu Rebreanu, intregind, impreuna cu viata taranilor, viziunea monografica asupra satului ardelean de la inceputul secolului al XX-lea.

Intelectualitatea satului Pripas, din zona Bistrita-Nasaud, unde se desfasoara marea parte a actiunii romanului este compusa din familia invatatorului Zaharia Herdelea (Maria, sotia lui; Titu, fiu lor de 23 de ani; Laura si Ghighi, fiicele aflate la varsta maritisului) si cea a preotului Belciug, a carui sotie murise inca in primul an de preotie.

Din categoria intelectualilor fac parte si George Pintea, tanarul preot cu care se casatoreste Laura, avocatul Grofsoru din Armadia, care-l salveaza de la inchisore pe Zaharia Herdelea si-l angajeaza dupa pensionarea fortata la biroul sau, in ciuda faptului ca acesta il sustinuse in alegeri pe contracandidatul ungur al lui Grofsoru, Bela Beck, ca urmare a unei vagi promisiuni facute de inspectorul scolar Horvat; precum si tanarul invatator Nicolae Zagreanu, viitorul sot al lui Ghighi, numit in Pripas in locul lui Zaharia Herdelea.

La hora duminicala prezentati la inceputul romanului, ii cunoastem pe intelectualii satului, cand " toti barbatii scoasera palariile, iar cei de pe prispa se sculara in picioare... Venea preotul Belciug impreuna cu doamna Maria Herdelea, sotia invatatorului, cu domnisoara Laura si cu Titu."

George Calinescu vorbeste despre caracterul tipic al acestor personaje:

"Herdelea a tatal prudent, umil, ca sa-si poata creste progenitura, muncit de ganduri, rusinat. Onoarea, instinctul ii spun sa fie patriot roman, adica martir. Simtul de conservare familiala, datele politice imediate il indeamna la cumintenie. De aici chinul lui sufletesc, duplicitatea umila, imprudentele nationaliste si micile tranzactii « renegate ». Lipsit de fermitate... cu o anumita naivitate, dintr-o bunatate funciara, Herdelea va intra in tot felul de incurcaturi, neplaceri, sustinandu-l pe Ion, impotriva vointei preotului.Belciug, va sprijini candidatura lui Beck, ca deputat, impotriva concurentului roman, sperand in protectie "...(Istoria literaturii romane...)

Este suspendat din serviciu pentru condamnare, revine, este pensionat, mereu in dezacord cu preotul Belciug, dar isi iubeste cu toata fiinta meseria de dascal. Cauza nationala a romanilor din imperiul opresor il face sa se impace cu preotul Belciug, sa se bucure de reusita de gazetar a fiului sau Titu, plecat la Bucuresti.
Titu Herdelea este tanarul intelectual roman ardelean insufletit de idealuri nationale (participa la serbarile Astrei la Sibiu), poet traind o aventura erotica (cu Roza Lang, sotia invatatorului din Jidovita).

Preotul Belciug este un moralist (il cearta pe Ion in biserica), un mare patriot, dar stie sa obtina pamanturi pentru biserica si surse de bani pentru construirea unei noi biserici in Pripas.


In actiunile lor sociale si politice, intelectualii romani exprima aspiratia nationala, visul de unire cu Tara, au constiinta asupririi nationale. Avocatul Grofsoru lupta pe cai legale pentru emanciparea nationala si sociala, profesorul Spataru este un extremist. Ei apara limba nationala (confruntarea dintre preotul Belciug si inspectorul Horvat), arboreaza insemnele nationale (costumul popular, tricolorul), intoneaza marsul Desteapta-te, romane.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate