Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactNunta lui Ion se inscrie intr-o secventialitate tipica a lumii rurale, surprinsa intr-un proces de schimbare continua, de trecere rapida a timpului: apar petitorii, fiecare dintre nuntasi isi face propria lui socoteala, in timp ce muzica se revarsa fara incetare, sunt stransi banii si numarati de mai multe ori de catre nas, pentru a nu se face o greseala.

Fiecare dintre nuntasi indeplineste un rol precis: starostele nuntii este Macedon Cercetasu, bucatareasa mare este mama Floricai, la ospat participa si Ghighi si Titu, care vorbesc despre Laura. Dascalul da tonul la strangerea banilor: Herdelea da o bancnota de 20 de coroane, dar il pune pe Titu sa joace.

Ceilalti dau bani, dupa un ritual strict:

"Pe urma venira toti oaspetii, pe rand, daruind fiecare dupa cum il lasa inima si punga."

Vasile Baciu isi face inca de pe acum socoteala sa nu-i dea pamantul lui Ion:

"- Lasa ca-ti dau eu tie pamant... N-ai grije... iti dau, iti dau!", "Stai, melenasule, stai sa vezi tu cine-i Vasile Baciu!".

Personajul este pitoresc prin cuvintele neaose pe care le pronunta, inventate dupa un registru stilistic extrem de expresiv. Un personaj secundar este Margareta, o fata care sta mereu bosumflata ori de cate ori se marita cineva in sat.
-

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate