Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact
Romanul Ion al lui Liviu Rebreanu are caracter monografic, deoarece ofera o imagine a satului romanesc ardelean de la inceputul secolului al XX-lea, a carui viata se afla sub o dubla conditionare:

-   sociala: in functie de proprietatea asupra pamantului;

-  nationala: in functie de atitudinea autoritatilor austro-ungare. Satul Pripas din zona Bistritei (probabil Prislopul, in care tatal lui Rebreanu a fost preot) este descris in primul capitol (inceputul) pe masura ce un calator, urmand soseaua, ar intra brusc, "intr-o scrantitura de coline", intampinat de o cruce stramba, pe care sta un Hristos din tinichea ruginita. Sunt descrise primele case, asezarea lor (a invatatorului Herdelea, a lui Alexandru Pop-Glanetasu, a lui Macedon Cercetasu), atmosfera unei duminici de vara si hora de pe ulita din dos, din curtea Todosiei, vaduva lui Maxim Oprea. Hora este descrisa in amanunt, insistand asupra coregrafiei, a portului popular, in ritmurile Somesenei interpretate de tiganul Briceag.

Este un prilej de a prezenta ierarhizarea sociala a satului (primarul, chiaburul Stefan Hotnog, Trifon Tataru, invatatorul Simion Butunoiu, Macedon Cercetasu, Simion Lungu, Toader Burlacu, Stefan Ilina, familia Herdelea, preotul Belciug, Alexandru Glanetasu, Ion, Toma Bulbuc s.a.) Este o hora a destinului, terminata cu bataia dintre Ion si George Bulbuc, prevestitoare a finalului tragic, cand va invinge George, care-l omoara pe Ion.

Scriitorul prezinta scene ale vietii cotidiene (trezirea Glanetasilor in zorii zilei; odihna de seara in pridvor a Herdelenilor), evenimente traditionale din viata satului: nunti (a lui Ion cu Ana; a lui George Bulbuc cu Florica, a Laurei cu George Pintea, botezuri ( al lui Petrisor), tarnosirea bisericii, inmormantari, slujbe religioase duminicale, sarbatorile Craciunului, drame umane (sinuciderile lui Avrum, a lui Dumitru Moarcas, a Anei), scene de la carciuma, de la lucrul campului (cositul), nasterea, relatiile familiale etc.
Toate acestea indreptatesc considerentul ca romanul Ion al lui Liviu Rebreanu este o autentica monografie a satului transilvanean, un univers descris in toate articulatiile sale, din care iese drumul simbolic ce se pierde in marele univers.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate