Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactAceasta este o legenda cu tema justitiara, in spiritul celor despre Vlad Tepes, incheiata cu un act de dreptate. Textul se bazeaza pe naratiune si pe vorbire indirecta, in unele momente dialogul personajelor dobandind accente de vorbire directa ("l-au intrebat Stefan-voda; el au strigat ase tare, si pentru ce ara duminica?").

Domnul vrea "sa marga la biserica intru o duminica dimineata, la liturghie, in targu in Vasluiu", dar un glas de om se aude indemnand boii la plug. Mirarea lui Stefan este mare, pentru ca nimeni nu ara campul duminica, si trimite iscoade "sa-J gasasca pre acel om, sa-l aduca la dansul".


Este gasit "pre apa Vasluiului, cale de patru ceasuri", intr-un loc numit Movila lui Purcel, caci asa il chema pe omul fara zi de sarbatoare, legenda avand si o justificare toponimica.

Povestea lui Purcel este simpla: neavand plug sa-si are campul in celelalte zile ale saptamanii, foloseste, pentru a-si ara ogorul, plugul fratelui sau, pe care acesta i-l imprumuta numai duminica. Fata de o asemenea atitudine de rapacitate, de altfel des intalnita in eposul popular romanesc, Voda ia o decizie simpla, cu sens profund moralizator, de a-i lua plugul fratelui bogat si de a-l da fratelui sarac.

Alte referate romana, dar Necategorisite


Politica de confidentialitate