Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactCostache Giurgiuveanu, tutorele lui Felix Sima si al Otiliei Marculescu, fratele Aglaei Tulea, este personajul central al romanului Enigma Otiliei, de George Calinescu, deoarece in jurul sau converg interese si actiuni diferite. El reprezinta tipul clasic al avarului, dar zgarcenia lui este mai mult o manie, pentru ca batranul are uneori accese de generozitate fata de "fe-fetita" lui, Otilia.

Descrierea personajului apare la inceputul romanului, cand Felix Sima soseste la Bucuresti ca sa urmeze o facultate si va locui in casa lui Costache. De fapt, Costache Giurgiuveanu este unchiul lui Felix, cumnat cu tatal acestuia, care decedase de un an. De la prima imagine (" un omulet subtire si putin incovoiat"), care ii apare lui Felix, porJre_tuJLfizic al lui Costache se amplifica prin acumularea unor detalii care dau o nota de grotesc: "Capul ii era atins de o calvitie totala si fata parea aproape spana si, din cauza aceasta, patrata. Buzele ii erau intoarse in afara si galbene de prea mult fumat, acoperind numai doi dinti vizibili, ca niste aschii de os. Omul, a carui varsta desigur inaintata ramanea totusi incerta, zambea cu cei doi dinti, clipind rar si moale, intocmai ca bufnitele suparate de o lumina brusca, dar privind intrebator si vadit contrariat"... Avea "glas ragusit" si "balbait", defect de vorbire, care poate fi interpretat si ca un truc, un mod de a castiga timp, cand e pus intr-o situatie delicata.

Este constient de faptul ca toti vor sa-l fure (sora sa Aglae; nepotii Aurica si Titi; Stanica Ratiu, sotul Olimpiei) si, din aceasta cauza, traieste cu teama. Desi avea indatoriri de tutore fata de Otilia, amana mereu reglementarea situatiei fetei. Vorbeste mereu de bunele sale intentii (s-o infieze, sa-i faca o casa, sa puna bani pe numele ei), dar mereu amana. Nici banii lui Felix nu sunt oferiti la timp. Otilia il crede pe "papa" un "om bun", care are "ciudateniile" lui si e "cam avar".

Cand manca, o facea " cu lacomie, varand capul in farfurie".

Felix crede ca avaritia lui Costache e mai mult o manie si ca "o iubeste mult pe Otilia".

Dealtfel, cand ea il mustra, Costache nu protesteaza si sta ca un copil in fata ei. La primul atac cerebral, Pascalopol l-a vazut pe batran in "nadragi de stamba si cu patura pe umeri", tinand stransa "cutia de tinichea cu bani" si "inelul cu chei".


Pascalopol il vede "un om cam slab, cu ciudateniile lui, dar bine intentionat".

Cand Stanica Ratiu ii smulge banii de sub saltea, batranul face un alt atac, da asta data fatal.

Este un personaj tipic balzacian.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate