Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactSubintitulata de catre autor drept "schita", in vreme de razboi este, de fapt, o nuvela psihologica, avand trei capitole si o structura compozitionala clasica, in care actiunea se desfasoara gradat, iar subiectul cuprinde momentele consacrate (expozitie, intriga, dezvoltarea actiunii, punct culminant si deznodamant), urmarind obsesia lui Stavrache, procesul de dezumanizare si alienare care se dezvolta sub imperiul spaimerde a nu pierde o avere dobandita intamplator (aceea a fratelui sau, popa Iancu, capetenie a unor talhari, plecat in razboi pentru a i se pierde urma).

Fiecare din cele trei capitole ale nuvelei este astfel conceput incat poate constitui o povestire distincta. in primul rand, hangiul Stavrache, proprietarul unei carciumi, afla din marturisirile fratelui sau, Iancu Georgescu, preotul din Podeni, ca acesta este capetenia bandei de talhari, care bantuia prin acele locuri si din care fusesera prinsi cativa. Hangiul il sfatuieste pe fratele sau sa se inroleze voluntar in razboi (de Independenta din 1877) pentru a i se pierde urma. Astfel, popa Iancu pleaca pe front cu grupul de douazeci de voluntari, care poposise la han. Dupa un timp, Stavrache primeste o scrisoare de la Plevna, din care afla ca fratele sau a fost numit sergent si s-a distins in lupta, primind "Virtutea Militara" si. o decoratie ruseasca. Putin mai tarziu, doi camarazi de arme ai lui Iancu il informeaza pe hangiu printr-o scrisoare ca acesta a cazut eroic pe campul de lupta.
In capitolul al doilea sunt redate obsesiile lui Stavrache, devenit proprietar al averii fratelui sau, fapt confirmat de avocat, dupa cinci ani de la razboi. Teama lui Stavrache de a nu pierde averea il face sa aiba halucinatii. Fratele sau i se infatiseaza in doua randuri, intai in ipostaza de ocnas, apoi in cea de capitan al unei companii. Stavrache se lupta cu aceste halucinatii de fiecare data, iar la sfarsitul incaierarii fratele sau il intreba:

" Gandeai c-am murit, neica ? "

In capitolul al treilea, pe o vreme cu ,,ploaie, zapada, mazarica si vant vrajmas" sosesc la han doi calatori cu o sanie. Dupa ce mananca, unul din ei se culca, iar celalalt vorbeste cu Stavrache.
Hangiul descopera ca omul din pat este fratele sau, care venise dupa cincisprezece mii de lei, pentru a pune la loc banii furati ai regimentului.

Stavrache se repede furios asupra fratelui sau. Cei doi reusesc intr-un tarziu sa-l lege pe hangiu, dar acesta incepe sa cante, leganandu-se. innebunise.

Critica literara deosebeste trei planuri ale nuvelei:
    planul povestitorului, cuprinzand intamplarile narate de acesta;
 planul dialogat, redand vorbirea directa a personajelor;
    planul naturii, cuprinzand descrierile de natura care creeaza atmosfera nuvelei.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate