Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactActiunea piesei O scrisoare pierduta, de I. L. Caragiale, se desfasoara "in capitala unui judet de munte, in zilele noastre" (1884.), pe fundalul unei campanii electorale febrile.

In actul I (compus din noua scene) este prezentata intriga, care declanseaza conflictul: pierderea de catre Zoe, sotia lui Zaharia Trahanache ("prezidentul Comitetului permanent, Comitetului electoral, Comitetului scolar, Comitiului agricol si al altor comitete si comitii"), a unei scrisori de amor, trimisa de Stefan Tipatescu, prefectul judetului, prieten al familiei Trahanache si amant al Zoei. Gasita de un cetatean turmentat, ea devine obiect de santaj politic, deoarece ajunge in mainile lui Nae Catavencu ("avocat, director-proprietar al ziarului "Racnetul Carpatilor", prezident-fondator al Societatii Enciclopedice-Cooperative « Aurora Economica Romana »"), reprezentantul unei grupari politice ultraliberale din partidul de guvernamant. Acesta ameninta cu publicarea scrisorii in coloanele ziarului sau, daca nu va fi numit candidat al partidului liberal de guvernamant la alegerile care se apropie.

Amenintarea de santaj o sperie pe Zoe, care ar fi compromisa public, astfel ca ea - desi femeile din vremea aceea nu aveau drept de vot - exercita presiuni asupra celor doi barbati pe care-i domina (Stefan Tipatescu - amantul - si Zaharia Trahanache - sotul) pentru a-l numi pe Catavencu drept candidat al partidului. Zaharia Trahanache citeste scrisoarea, dar o considera plastografie (fals), in vreme ce Tipatescu, nervos, ordona lui Ghita Pristanda, politaiul orasului, sa-l aresteze pe Catavencu. In actul al II-lea (14 scene) asistam la agitatia si incurcaturile provocate de amenintarea lui Catavencu.

Tache Farfuridi si Iordache Branzovenescu, avocati, membri fideli ai gruparii Trahanache - Tipatescu, se tem de tradare si trimit o telegrama anonima la centru, la Bucuresti. Zoe ameninta cu sinuciderea si-l convinge pe Tipatescu sa-l sustina pe Catavencu. in ultima scena a actului II, Pristanda aduce o telegrama din partea conducerii partidului, in care se solicita sa fie ales Agamemnon Dandanache. In al treilea act al piesei (7 scene) are loc intrunirea partidului de guvernamant pentru desemnarea candidatului in alegeri, prezidata de Zaharia Trahanache. Se rostesc discursuri patriotarde alambicate (Farfuridi, Catavencu), iar in final Trahanache anunta numele candidatului trimis de la centru.

Se produce rumoare, agitatie, scandal intre sustinatorii celor doua tabere adverse, iar in invalmaseala Catavencu pierde palaria in care se afla scrisoarea compromitatoare. in actul IV (14 scene) se prezinta sosirea lui Agamemnon Dandanache care, printre altele, povesteste ca a obtinut colegiul printr-un santaj cu o scrisoare de amor, gasita in pardesiul prietenului sau, "becher", de la o doamna importanta, pe care a amenintat ca o publica in ziarul "Razboiul".

Catavencu o anunta pe Zoe ca a pierdut scrisoarea, dar cetateanul turmentat o gasise a doua oara si, fiind postas inainte, i-o preda destinatarei. El afla, in sfarsit, cu cine sa voteze. Zoe il desemneaza pa Catavencu sa conduca banchetul in cinstea lui Dandanache, care este ales in unanimitate. Piesa se incheie cu discursul festiv al lui Catavencu in cinstea alesului.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate