Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact

Tema comediei o constituie prezentarea vietii social-politice dintr-un orasel de provincie, capitala unui judet de munte, in preajma alegerilor pentru Camera din anul 1883.

Zoe, sotia lui Zaharia Trahanache - un important personaj politic al partidului aflat la putere - pierde, din neglijenta, o scrisorica de amor care-i fusese adresata de Stefan Tipatescu, prefectul judetului.
Scrisoarea este gasita de Cetateanul turmentat si sustrasa de la acesta de catre Nae Catavencu, adversarul politic al celor de mai inainte, care ameninta cu publicarea ei daca nu va fi sustinut in alegeri. Tipatescu si Zoe vor sa-l determine pe Catavencu sa le inapoieze documentul compromitator facandu-i diferite promisiuni, dar acesta nu vrea decat in schimbul alegerii ca deputat.

Dupa ce Farfuridi si Catavencu isi rostesc discursurile electorale, are loc o incaierare intre cele doua tabere, pusa la cale de Trahanache si Pristanda, politaiul orasului, in care Catavencu pierde scrisoarea ce va fi gasita tot de Cetateanul turmentat care, de data aceasta, o duce Zoei.

Pierzand arma santajului si fiind prins si cu o polita falsificata, Nae Catavencu e obligat sa conduca festivitatile in cinstea noului ales propus de centru: Agamemnon Dandanache.
Astfel, totul se termina intr-o atmosfera de sarbatoare si de veselie unanima, in sunetele muzicii.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate