Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactUna dintre modalitatile prin care I. L. Caragiale isi caracterizeaza personajele in comedia O scrisoare pierduta este cea onomastica. Numele personajelor sale este o sursa a comicului de limbaj, pentru ca sugereaza defectele acestora, tarele lor de caracter. Acest lucru a fost semnalat pentru prima data de catre criticul Garabet Ibraileanu, in studiul Numele proprii in opera comica a lui Caragiale, in care explica si numele personajelor din O scrisoare pierduta.

Numele lui Zaharia Trahanache sugereaza zahariseala (ramolismentul) si capacitatea de a se adapta la orice situatie ( trahanaua este o coca moale). isi urmareste "enteresul" respectand ordinele primite de la centru, este condus de Zoe. Are o mentalitate de fanariot, fapt sugerat de sufixul greci zant - ache si de versatilitatea sa.
"Farfuridi si Branzovenescu, prin aluzia culinara a numelui lor, sugereaza, cred, inferioritate, vulgaritate si lichelism " noteaza Ibraileanu.
"Catavencu, cu silabele lui stridente si cu conturul ridicol, reda perfect pe demagogul latrans", numele provenind de la cata, "persoana rea, cicalitoare".

Agamemnon Dandanache, batranul senil si viclean trimis de la centru, este caracterizat excelent prin asocierea comica a celor doua substantive din componenta numelui. Agamemnon este numele unui celebru erou homeric, sugerand veleitatile sale istorice ("vechi luptator de la 48"), dar devenind ridicol prin diminutivare (Agamita si apoi Gagamita, in pronuntia lui Trahanache), redand "caderea in copilarie a acestui ramolit".

Cealalta parte a numelui provine din sufixarea grecizanta a substantivului dandana "intamplare neplacuta", belea, bucluc, incurcatura.

Este o caracterizare foarte reusita, care starneste zambetul doar la rostire, dar se potriveste de minune cu caracterul personajului.

Numele lui Tipatescu ( de la tip "model") sugereaza anodinitatea, caracterul de Don Juan lamentabil, dar fiind un ins oarecare (condus de Zaharia si Zoe Trahanache).
"Pristanda" este un substantiv care denumeste "un dans popular asemanator cu braul", bazat pe miscari in stanga si-n dreapta, semnificatie care sugereaza comportamentul slugarnic al politaiului orasului, Ghita Pristanda.

Coana Joitica (Zoe Trahanache) are o energie debordanta "e cea mai buna damaixa greaca Zoe inseamna viata). Ionescu, Popescu sunt nume comune, care sugereaza lipsa de importanta a omului simplu pentru politicieni.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate