Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact
Lumea orientala, suficienta siesi, incarcata de forme pletorice si de mister, dar si de cruzimi neasteptate, este evocata prin aceasta imagine a paunului, pasare a paradisului, capabila sa emane (frumusete in jur:

"Se ploconea rasaritean si moale,
Malai din mana ta sa ciuguleasca,
Albastru palpaia si bald, in poale,
Ca panzele alcoolului, in ceasca."

Paunul este un simbol al levantului, creand armonia (perfecta a formelor si a culorilor, intr-o imagine vizuala cu o cromatica bogata, in registru parnasian, in fcare predomina albastrul, simbol al puritatii si al frumusetii cerului. Epitetele "rasaritean si moale" dau expresie trecerii lente a timpului intr-un imperiu al linistii, fara evenimente care sa tulbure echilibrul bine constituit al lumii. Comparatia "ca panzele alcoolului" dau plasticitate unei beatitudini a contemplarii de tip oriental, in spatiile exotice ale visarii.
Imaginea paunului vine parca dintr-un iarmaroc bizantin, in care frumusetea pura se asociaza brusc cu gesturi desprinse dintr-un cotidian suprareal:

"Pe butura, nebunul tau cu scufa
Ochi inegali grozavi de tristi rotea,
Si-o mana ti-a sucit, cum storci o rula,Si-a rupi si gatul pasarii, care batea."

Moartea paunului, simbol ai lumii paradisiace, ai eternitatii culorilor si ai lniniu.-,etii lipsite de artificialitate, este transpusa in registru uman. in plan terestru, in care calaul din bucatarie, nebun cu scufa", savarseste sacrilegiul necesar hranei cotidiene, pentru "acest trist norod", la fel ca in "Oul dogmatic".


Teme si motive ale poeziei Paunul"

                  . Levantismul imaginii totale, de taram supus unui timp lent, lipsit de semnificatii existentiale majore.
                  . Paunul, simbol centrai al intregii poezii, pasare exotica intr-un decor de paradis vegetal.
              . "Nebunul cu scufa", calaul atemporal, element baroc al paradisului imaginat de Ion Barbu.
                  . Moartea, devenita element egalizator al intregului domeniu biologic, transpusa in registru uman prin semnificatiile profunde ale sacrificiului.


Alte referate romana, dar Necategorisite

loading...

Politica de confidentialitate