Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactPoezia "Dupa melci", publicata in 1921, face parte din ciclul poemelor initiatice, in care procesele de cunoastere tind sa redobandeasca valoarea actelor primordiale, cand incantatiile magice aveau putere creatoare.

Printr-o privire de ansamblu, se remarca mai multe secvente tematice in structura poeziei: imaginea unei comunitati arhaice, in care copilul, prin tipologia celui ales, repeta procese de cunoastere fundamentale; nivelul mitic, al realitatii primordiale, atemporale, in care se patrunde prin invocatie magica; dezlantuirea puterilor primordiale, pe care, intr-o adevarata noapte valpurgica (Marin Mincu), ucenicul vrajitor nu le mai poate stapani; esecul repetarii invocatiei magice pentru ameliorarea raului comis printr-un proces inadecvat de cunoastere.

Proiectia in spatiul magic este sustinuta prin forma baladesca a discursului poetic. Mai intai apare copilul nazdravan, care iese in lume, prin selectie succesiva, aparent mai putin inzestrat de natura:

"Dintr-atatia frati mai mari:
Unii morti
Altii plugari;
Dintr-atatia frati mai mici:
Prunci de treaba,
Scunzi, peltici,
Numai eu. rasad mai rau
Mai nauc, mai natarau
Dintr-atatia (prin ce har?)
Ma brodisem sui, hoinar."

Iesirea din rand, din matca, arata nevoia de compensare a fiintei, de implinire, prin cunoastere adanca, prin intrare in orizontul nevazut al lumii, in vremurile mitice, ale creatiei primordiale. Reconstituirea hartii mitologice determina o adevarata aventura, in care copilul, lipsit de capacitatea de intelegere transcendenta, rateaza cu usurinta, prin predestinare:

"Eram mult mai prost pe-atunci..."

.
Prima secventa a poeziei figureaza o lume cu tenta de atemporalitate, arhaica, in fapt una ludica, populata de "tanci ursuzi", "desculti si uzi", "Fetiscane
(Cozi plavane)", prezentate in registru comic:

"infasate-n lungi zavelci
O porneau in turma bleaga".

Impresia este de alcatuire intamplatoare a universului social, fapt sugerat de impactul expresiv al sintagmelor "turma bleaga", "tarla noastra de pitici", pentru care explorarea lumii are scop initiatic, de cunoastere precoce, prin insistenta asupra cadrului spatio-temporal precizat in ipostaze primavaratice, "de Paresimi", "prin Faurar", "la sfintii Mucenici", si mai ales prin simbolistica unui cules arhaic de "Ierburi noi, craite, melci..."

. Bordeiul "umed", simbol al grotei stravechi, semnifica o resuscitare a principiului increatic originar. Faptul ca perceptia lumii se realizeaza in registru ludic traduce intentia poetului de a recrea lumea sub semnul inocentei infantile, care "mentine treaza sensibilitatea pentru revelarea adevarurilor primare" (Marin Mincu).
Trecerea de la real la ireal se realizeaza prin intermediul unui totem, melcul, o fiinta cu o simbolistica profunda, aceea a Increatului ascuns in spirala cochiliei, simbol al temporalitatii proiectate spre infinit. Granitele realului se rup, in fata intruziunii legilor transcendente, puse in miscare, prin descantec, de copilul inocent, devenit ucenic vrajitor. Melcul apare ca un pretext de a reconstitui lumea vegetala perfecta, de a o transforma dupa dorinta copilului. O voce tainica, incantatorie, ademeneste "melcul bland", situat in mormantul "de foi ude,
Prin lastari si vrejuri crude", pe care omul vine "sa-! dezgroape", adica, prin vocatie demiurgica, sa trezeasca spiritul ascuns al Increatului.

Prin invocarea unui totem, copilul se joaca, fara a-si da seama de fragilitatea formelor biologice, cu acest ghem de viata, incercand sa descopere, prin dezghiocarea lui, intregul univers:

"- Melc, melc,
Cotobelc,
Ghem vargat
Si ferecat;
Lasa noaptea din gaoace
Melc natang, si fa-te-ncoace."


Melcul, prin insasi existenta sa retrasa, reprezinta o ordine naturala care nu trebuie deranjata, ci ocrotita, pentru ca, in caz contrar, se ajunge la tulburarea ordinii generale, a ierarhiei cosmice, consecintele rasfrangandu-se negativ, in caz de esec, asupra initiatului. Copilul joaca aici rolul unui ucenic vrajitor care dezlantuie fortele negative ale adancurilor, fara posibilitatea de a le mai opri. Planul ireal al existentei presupune aparitia fantasmelor si a fantomelor, a varcolacilor si a babelor stirbe, a tuturor intruparilor grotesti ale tenebrelor. Asistam la o manifestare de bolgie dantesca, la crearea unei atmosfere fantastice, tenebroase, in genul romanticilor germani, ca Hoffmannsthal, Tieck sau Goethe.
Aici, fantasticul desemneaza un univers al imaginatiei infantile, creat prin invocarea lumii magice, nepatrunse. O data cu venirea serii, din orizontul intunecat, misterios, al lumii, apar fiinte infernale, "nazdravana de padure", "capcauni", pe care ii privesc piezis "ochi bubosi", ca in tablourile suprarealiste. Toate epitetele sugereaza deplasarea spre sarja, spre baroc, prin acel principiu binecunoscut, "eblouir Ies yeux":

"Nazdravana de padure
Jumulita de secure,
Scurt, furis
inghitea din luminis.
Din lemnoase vagauni,
Capcauni
ii vedeam piezis
Cum casca
Buze searbade de iasca;

Si intorsi
Ochi bubosi
innoptau sub frunti pestrite
De paroase,
De barboase
Joimarite".

Pana si "o gusata cu gateji" apare ca o fiinta ce semnifica efectele unei mutilari fizice, fara potentialitate estetica superioara, imaginea parand sa apartina, in cele din urma, unui demon:

"Chiondoras
Cata la cale;
De pe sale,
Cand la deal si cand la vale,
Curgeau betele taras.
Iar din plosca ei de guse
De matuse
Un taios, un aspru: harrsi..."Lumea creata de un demiurg fals, fara puterea de a o stapani, este diforma, un bestiar al formelor izvorate dintr-o imaginatie terifianta, amplificand spaimele existentiale ale copilului neexperimentat. Sunetele sunt, la randul lor, aspre, impresionand neplacut timpanele, intr-un tremur al fiintei care scapa in cele din urma cu fuga:

"- Plans prelung cum scoate fiara.
Plans dogit,
Cand un sarpe-i musca gheara,
Muget aspru si largit
De vuia din funduri seara...
Mi-a fost frica si-am fugit!"
Degringolada elementelor naturii este starnita de tulburarea ordinii magice: "Toata noaptea viscoli...
inca bine n-ajunsesem
Ca porni, duium, sa vie
O vifornita tarzie
De Paresimi."

. Retragerea din fata avalansei hibernale este benefica pentru copil:

"Si trudit,
Langa vatra prigonit
Privegheam prelung
taciunii".

Viul, om sau melc, este incapabil sa reziste furiilor naturii, intr-un moment in care puterile magice au scapat din stapanirea omului:

"Melcul, prost, incetinel?
Tremura-n ghioaca, varga."

Natura se dezlantuie acum, in plan real, in toata urgia sa:

"Podul lumii se surpase", rand pe rand apar personaje mitologice, baba Dochia insasi se tulbura de "guri spurcate" ce "sufla-n vant", stand intr-un salas atemporal, ferita de vijelie. Noaptea este singulara prin manifestare:

"Hei, e noaptea-aceea, poate!", [noaptea hotarelor dintre lumi, indemnand la somn, in asteptarea consumarii evenimentului declansat de tulburarea Increatului.
                 In cele din urma, in a treia parte a poeziei, vraja se destrama, ordinea reala revine in matca prestabilita, soarele se reinstaureaza, dominand peisajul tulburat al noptii Joimaritelor.

Printr-o simetrie subtila, se produce deplasarea in sens invers, de la ireal la real, in spatiul comun, al faptelor si gesturilor lipsite de stralucire. Singura si eterna, in acest spatiu, este natura, ramasa neschimbata in orizontul cosmic, proiectata in timpul fantastic al unei nopti valpurgice. Natura, din care omul s-a retras la vreme, reprezinta chiar timpul primordial, ipostaziat in manifestari neasteptate. Copilul, transformat in ucenic vrajitor, incearca sa patrunda in aceste taine, intr-o realitate sacra, a magilor eminescieni sau a inteleptilor indieni, prin accesarea variabilelor lumii reale. Fenomenul de "camuflare a sacrului in profan", de care I vorbea Mircea Eliade, se destainuie in aceasta alegorica inlantuire a faptelor: copilul prinde acele "puncte de confluenta" ale sacrului disipat in profan, pentru a deschide, prin descantec, portile taramului celuilalt, magic. in schimb, inevitabilul s-a produs: melcul a murit, "scorojit" de apasarea frigului, iar limba ii este "vanata, sucita".

Crucificarea melcului, ca principiu al biologicului, este totala: el este prins, in "zale reci", de o "nuia", iar "o frunza moarta" ii tine loc de mormant. Un tablou al unei morti cotidiene, fara putere de resurectie. Copilul, tulburator al linistii de la inceputuri, este incapabil sa resusciteze melcul, sa-i dea din nou viata:

"- Melc, melc, ce-ai facut
Din somn cum te-ai desfacut?
Ai crezut in vorba mea
Prefacuta... Ea glumea!" in postura unui demiurg spontan, improvizat, copilul incearca in zadar sa redea viata fragilei fiinte: puterea suprema, de nastere si de viata eterna, apartine demiurgilor autentici, nu inselatori sau improvizati. Un fenomen atat de simplu ca moartea nu poate fi eliminat de fiinte cu o putere magica redusa, instinctiva. De aceea, carcasa materiala a melcului se sfarama cu zgomot:

"Doua coarne de argint,
Rasucit sa faramara."


                  Amintirea acestei incercari, de a dezlantui magicul, divinul, salasluieste de acum numai in memorie: melcul este luat si conservat in podul casei, iar timpul se asterne asupra faptelor tragice, situate treptat intr-un trecut indepartat:

"- Iarna coarnele se frang,
Melc natang,
Melc natang!" Epitetul de "natang" poate fi extins, prin extrapolare, asupra intregii lumi biologice, incapabila de a redobandi nemurirea initiala.

Prin urmare, in poemul "Dupa melci" asistam la o reiterare, in forma ludica, a mitului

nemuririi, al lui Ghilgames, din epopeea akkadiano-sumeriana.

t                 Teme si motive ale poeziei "Dupa melci"


                  . Animalul-totem, capabil de a descatusa fortele magice ale naturii.
                . Motivul ucenicului vrajitor, incapabil sa mai stapaneasca fortele magice pe care singur le-a
descatusat.
                  . Noaptea valpurgica, intalnita si la Vasile Alecsandri, in "Noaptea Sfantului Andrii", sau la
Mihai Eminescu, in "Strigoii", tema romantica exemplificata pe larg in poezia "Lenore", de Gottfried
August Biirger.
                   . Cosmologia profunda a matrixului spatio-temporal, reflectat la suprafata de lumea reala,
Aparent banala: copilul acceseaza vectorii spatiali si temporali, pentru a dezlantui aceasta urgie a noptii
pline de vrajitoare si demoni.
. Degradarea existenta in cazul bestiarului demoniac; barocul explicitat in aceste situatii.
. Alunecarea intre spatiul real si cel ireal, dupa ce inghetul de peste noapte dispare.
. Incapacitatea copilului de a repeta actul hierofanic de trezire la viata a unei fiinte moarte.
Finalul dramatic, de retragere din sfera universului magic in sfera ludica, intr-un decor primavaratic, solar.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate