Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact

Poezia "Cuptor" este o transpunere in alt anotimp a aceluiasi mecanism poetic din "Plumb de toamna": comunicarea unui sentiment disipat in peisaj. Oboseala, poate chiar stingerea iubirii se inscrie in atmosfera funebra a verii, aflata sub semnul descompunerii universale:

"Sunt cativa morti in oras, iubito,
Chiar pentru asta am venit sa-ti spun;
Pe catafalc, de caldura-n oras, -
incet cadavrele se descompun."

Caldura devine, in aceeasi atmosfera de monotonie citadina, agent al descompunerii universale.


Ca intotdeauna, orasul starneste un sentiment apasator, de monotonie, de lipsa de viata, de coborare pe panta descendenta a devitalizarii si a mortii.
Poezia are trei catrene, ce repeta obsesiv aceeasi stare de spirit. Prima strofa comunica ideea unei ambiante funebre instaurate in oras, accentuata prin corelarea existentei cadavrelor cu analiza reactiilor iubitei, provocate de aceasta bizara veste. Strofa a doua amplifica dimensiunile dezastrului, extinzand nuanta cadaverica a verii asupra intregii lumi, o lume a oamenilor vii-morti, incapabili sa-si mai conserve starea de vitalitate, supusi unui proces al autodizolvarii treptate, secrete:

"Cei vii se misca si ei descompusi,
Cu lutul de caldura asudat;
E miros de cadavre, iubito,
Si azi, chiar sanul tau e mai lasat."

Caldura devine infernala, grabind fenomenele de fermentatie, de entropie biologica. Morbiditatea generala determina diminuarea puterii sentimentului erotic, el insusi atins de procesul descompunerii organice: sanul iubitei este mai lasat, intr-un subtil impact devastator al caldurii. Thanaticul si erosul in acest cadru se opun, in baza cunoscutului principiu coincidentia oppositorum. Mirosul de cadavre se raspandeste


asupra intregului burg, accentuand sentimentul de disperare existentiala, de lipsa de putere in fata fenomenului extinctiei universale, a carui sugestie poetul o traieste cu o detasare vag ironica.
Pentru indepartarea acestui sentiment apasator de eschatologie universala, propagata la nivelul orasului si, prin extensie, al intregii lumi, poetul apeleaza la parfumuri si la combinatii florale inedite, motive poetice specific simboliste:

"Toarna pe covoare parfume tari,
Adu roze pe tine sa le pun;
Sunt cativa morti in oras, iubito,
Si-ncet, cadavrele se descompun."


Tente si motive ale poeziei "Cuptor"

Starea de dezagregare a lumii, de construire a unui infern avant la lettre, prin invazia treptata a caldurii devastatoare, a entropiei generalizate.
.   Morbiditatea orasului, data de prezenta cadavrelor pe catafalc, a mortilor care se
descompun, incet, de caldura.
Lumea neviabila a mortilor-vii, supusi unei determinari tragice, mortii instantanee sau gradate.
Caldura, vazuta ca un factor al descompunerii universale, fara nici un potential regenerator.


Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate