Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact
Cristian Popescu (1959-1995). Poet. Cristian Popescu isi face debutul editorial in 1988, prin "Cuvant inainte", in timp ce cu un an mai devreme tiparea grupajul intitulat "Familia Popescu".

Impresia versurilor sale este de "poeme vorbite", iar proza sa are note poetice autentice:

"Bineinteles ca am auzit cu totii de acel camp pe care creste par de fata in loc de grau. Da, da... unduios si blond. Iese lumea noaptea si piaptana indelung parul si dimineata copiii il impletesc in cozi. Ce daca moartea face din trupul nostru trup de femeie."

In "Cuvant inainte", realul este descris intr-un mod derizoriu, savant, lipsit de stralucire:

"Tramvaiul susura pe sine. Electric, adormitor. in tramvai aerul e gros ca o spuma. il sorbi, ametitor..."

. Personajele sunt supuse unui ritual cotidian obisnuit:

"Cristi e un bun lautar, are o mierla impaiata in loc de vioara..."

. in "Familia Popescu", notele poeziei sunt mult mai lirice si urmuziene.

Lumea provinciala presupune prin existenta cartierului, a mediului familial, in care se strange intreaga comunitate:"Toata familia mea benchetuieste la «Local familial». Bere.
Lautari. Antren."

La aceste chefuri participa mama, verisoarele, bunicul care, dupa tejghea, "ascute: harst, harst, cutit pe cutit."

Tabloul este bucolic, pitoresc, semanand cu micile targuri ale Evului Mediu, pentru ca, intr-o parte, un tigan isi inmoaie vioara intr-o halba de bere. Rudele, "filate febril", "joaca un joc."

Septarii, dama de cupa, valetul verde se amesteca intr-o harababura fara seaman. Mama este un alt personaj vesel: ea se invarte printre mese, in timp ce altii o ciupesc; bunicii sunt "din flori".

Se joaca si table, iar zarurile sunt sparte in dinti de ceilalti, pentru a se convinge ca sunt adevarate. Mama este o femeie cu parul blond, pe care toata lumea il mangaie. y7n3413yf78evd
Petrecerea e o tema predilecta a pictorului baroc, care transpune totul intr-o forma adaptata unei lumi stapanite de atmosfera petrecerii:

"Toata lumea e adunata. Bunicii mei din flori, matusile. Mie
imi aduce mama cei mai frumosi, cei mai bine facuti mititei,
aduce liliac alb in halbe de la «Local familial» unde toata familia
mea benchetuieste."

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate