Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactIn opera literara Sobieski si romanii impresioneaza nu numai subiectul ei dramatic, incordat, ci si cele cateva personaje ale caror insusiri caracteristice Negruzzi le creioneaza cu o maiestrie deosebita si care sunt purtatoarele mesajului operei, ca element dominant al unei creatii epice. intalnim aici, atat personaje individuale, cat si colective, cu un rol bine determinat in desfasurarea intamplarilor.
Sunt prezentate mai intai, intr-o evidenta antiteza, cele doua personaje colective: armata polona si cei nouasprezece plaiesi.

Ostirea leseasca are psihologia unei armate infrante, demoralizate, apasate de foame si oboseala. Ea are de indurat si haituiala permanenta a moldovenilor care nu abandoneaza lupta fatisa. Biruita atat fizic, cat si moral, ii lipseste fastul caracteristic si firesc unei armate care injosise Semiluna. Scopul actiunilor sale este de a subjuga alte popoare, adaugand astfel inca un laur pe fruntea suveranului. Cu toate ca reactioneaza aproape mecanic pentru a duce la indeplinire poruncile regelui, ostasii nu sunt lipsiti de virtuti militare.
Grupul plaiesilor aparatori pune in lumina cateva dintre insusirile alese ale poporului roman pe care il reprezinta. Asa se explica faptul ca ei nu au nume, virtutile lor fiind cele dintotdeauha ale neamului nostru. Nume si ranguri au numai dusmanii; ei le poarta cu fala si nu uita sa le foloseasca, crezand ca astfel vor impresiona.Plaiesii se caracterizeaza in primul rand printr-o cuceritoare simplitate taraneasca, prin firescul comportarii lor; al felului de a vorbi. Ei "nu tin discursuri, vorbesc familiar, taraneste, cu inflexiuni care-l vestesc pe Creanga" (Gabriel Dimisianu). La fel de firesc si de constient isi asuma sacrificiul, fiind animati de un puternic simt al datoriei.

Nobletea lor de caracter, curajul, darzenia, hotararea si demnitatea sunt insusiri care se subordoneaza dragostei fata de tara. Demnitatea, spiritul de sacrificiu, taria de caracter si toate celelalte insusiri starnesc pana si admiratia dusmanu­lui care este nevoit sa le recunoasca. Insusirile celor doua personaje colective sunt evidentiate de autor direct, prin descriere (armata polona), fie indirect, prin fapte, prin felul de a se comporta si de a vorbi, moduri caracteristice fiecaruia dintre cele doua grupuri. Astfel ele se individualizeaza clar in structura operei si simbolizeaza un anumit ideal moral.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate