Esee romana - comentarii la limba romana categorisite pe autori opera, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat la
HomeTrimite comentariuContact
Ca orice specie literara, si romanul are trasaturi caracteristice care-l individualizeaza in cadrul operelor literare, in general, si-a celor epice; in special.

El este o opera epica culta in proza, de mare intindere, preponderent narativa, cu o actiune complexa ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu conflicte puternice si cu numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.
Dupa cum se observa, prima nota definitorie a romanului este caracterul lui epic, trasatura intalnita si la opera literara Castelul fetei in alb de Constantin Chirita, deoarece sunt prezente cele trei elemente specifice unei opere epice: actiunea, naratiunea (naratorul) si personajele. Totodata, sentimentele de admiratie ale autorului pentru istetimea Ciresarilor sunt exprimate indirect, prin relatarea unor intamplari ai caror eroi sunt Tic, Dan, Victor, Uysu, Maria, Lucia, Laura etc, personaje ale romanului.

Fiind un roman, opera este de mare intindere, pentru ca si actiunea este ampla, complexa. Astfel, intamplarile narate se desfasoara pe trei planuri, in locuri diferite. Unul dintre planuri cuprinde toate actiunile Ciresarilor menite, in esenta, sa descopere castelul si s-o elibereze pe "fata in alb", iar altul evidentiaza incercarile lui Tic de a-l gasi pe primul mesager al scrisorii trimise de Laura. Cel de al treilea plan narativ se desfasoara in castel si sunt redate faptele celor trei "cautatori de comori" - profesorul de arheologie si asistentii sai - si ale Laurei, nevoita sa fie, pentru o perioada de timp, prizoniera in cas­tel. Aceste planuri se intersecteaza, se imbina armonios si constituie o unitate din punct de vedere compozitional, structurandu-se intr-un subiect literar inchegat, cu o actiune care se desfasoara logic, in mod gradat, cu respectarea momentelor unei naratiuni. in expozitiune, cititorul face cunostinta cu locul si tim­pul actiunii (vara, in vacanta elevilor, intr-un orasel) si cu unele personaje (Tic, Dan si enigmatica "fata in alb", Laura etc). Prezenta Laurei, dar mai ales disparitia ei, semnalata printr-o scrisoare lasata la bunica ei si alta trimisa Ciresarilor, con­stituie intriga actiunii, care va determina derularea evenimentelor urmatoare: cautarea castelului, gasirea documentului si descifrarea lui, incercarile de a gasi pe primul mesager al biletului Laurei, patrunderea in castel, drumul si peripetiile Ciresarilor in interior - toate acestea constituie desfasurarea actiunii. Actiunea atinge punctul culminant in momentul in care Ciresarii o gasesc pe Laura si, incer­cand s-o salveze, Tic cade prizonier, iar romanul are un deznodamant fericit, caci enigma se dezleaga: Laura este fiica profesorului de arheologie, omul cu cicatrice.

Fiind un roman si, implicit, o opera epica, modul de expunere predominant este naratiunea, faptele fiind relatate in mod obiectiv, in general, la persoAna a treia. Exista, rareori si naratiunea la persoAna intai (de pilda, scrisorile Laurei) sau naratiunea impersonala, cand naratorul se afla in spatele personajelor, lasandu-le sa actioneze singure. De asemenea, nu lipseste naratiunea in naratiune, edificatoare fiind in acest sens istorisirile Catrinei despre oamenii din Vulturesti sau problema propusa de Tic invatatorului Papucea. Aceste digresiuni dau amploare actiunii romanului.

Naratiunea se imbina cu descrierea si cu dialogul pentru ca si aceste doua moduri de expunere joaca in roman un loc important, intrucat prin descriere se stabileste cadrul (spatiul) actiunii sau sunt infatisate personajele, iar dialogul dramatizeaza actiunea si ajuta la evidentierea insusirilor eroilor.

O alta caracteristica a romanului, intalnita si in opera literara Castelul fetei in alb, este prezenta unui numar mare de personaje. Exista un personaj principal colectiv - Ciresarii - constituit din individualitati bine conturate: Dan, Ursu, Tic, Victor, Maria, Lucia, carora li se alatura Laura, bunica si tatal ei - profesorul de arheologie, asistentii lui si toate personajele pe care Tic le intalneste in dru­mul sau cautandu-l pe primul mesager al scrisorii Laurei, printre acestea aflan-du-se si invatatorul Papucea.

Evolutia actiunii, ca in orice roman, este determinata si de conflictele existente in opera.

Este , in primul rand, conflictul initial dintre Tic si Dan, pe de o parte, si Laura, pe de alta parte, sau cel dintre fata si bunica ei, care are ca urmare disparitia "fetei in alb" si cautarile Ciresarilor de a o gasi. Un alt conflict, aproape permanent, un conflict de idei, exista si in interiorul grupului, dar are ca urmare punerea de acord a unor divergente, inlaturarea antagonismelor si adoptarea unei hotarari comune. Conflictul principal este cel determinat de scrisoarea Laurei, in care aceasta uita sa precizeze locul, si de incercarile disperate ale Ciresarilor de a repera castelul si a o gasi pe "fata in alb".

Desi opera are o tema precisa - descoperirea unui castel fabulos, pastrator de tezaure numismatice, asezat in singuratatea muntilor, fiind un roman, ea ofera o imagine ampla asupra vietii. Astfel, autorul infatiseaza atmosfera oraselului de provincie in timpul verii, imaginea tinutului montan in care este asezata cetatea si psihologia locuitorilor acestui tinut. Drumul lui Tic in cautarea primului mesager al scrisorii Laurei dezvaluie o intreaga lume prin contactul pe care il ia cu oameni de diferite profesii, prezentati in mediul lor de viata, diferiti prin preocuparile lor, prin tabieturi, prin virtuti sau defecte. Astfel, Tic parcurge si un drum al initierii in tainele vietii, al cunoasterii, atat de necesar in perioada trecerii de la copilarie la adolescenta. De asemenea, profesorul de arheologie si asistentii sai reprezinta un alt segment al acestei lumi infatisate de roman caci ei reprezinta specialistii pasionati de cercetare, de cunoastere, dornici sa dezvaluie si altora tainele trecutului.
Astfel, si prin aceasta imagine ampla asupra vietii, opera literara Castelul fetei in alb, intruneste toate trasaturile unui roman: caracter epic, actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative, preponderenta naratiunii, prezenta unor conflicte puternice si numarul mare de personaje.

Alte opere la romana, dar Necategorisite


Politica de confidentialitate