Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactStefan Gheorghidiu, personajul central al romanului Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, de Camil Petrescu, este un intelectual care traieste cu luciditate doua experiente fundamentale de viata:
Una subiectiva (iubirea fata de Ela, sotia sa, guvernata de gelozie, de obsesia ca este inselat).

Este o realitate interioara care sta sub semnul timpului psihologic, al impulsurilor si presupunerilor, configurata de starile sale sufletesti; (vezi partea I a romanului);
Una obiectiva (participarea la razboi, fiind combatant pe front in primul razboi mondial, in luptele din Transilvania).

Este o realitate exterioara, stand sub semnul timpului cronologic, redand faptele, evenimentele, intamplarile traite direct pe front (vezi partea a II-a);
Experienta tragica a razboiului are efect taumaturgic, vindecator, asupra sufletului bantuit de angoasele geloziei, deoarece drama individuala a celui inselat in iubire (Stefan Gheorghidiu) se topeste, diminuandu-si vigoarea, in drama colectiva, mult mai dureroasa, a razboiului.

Evolutia cuplului Stefan - Ela o cunoastem doar din relatarile la persoAna I ale personajului principal, care stau sub semnul impresiilor de moment, desi el se straduieste sa analizeze lucid, dupa un timp, atat evenimentele, faptele Elei, care ar dovedi inselarea, cat si propriile sentimente si ganduri de atunci.

Eroul rememoreaza etapele iubirii sale fata de Ela, iubirea fiind vazuta ca un ideal, aspiratie inalta a personalitatii sale. Confesiunea reinvie intamplari ale trecutului, din vremea cand inca nu era casatorit cu Ela, fiind student la filozofie. Fluxul memoriei este declansat de o discutie la popota, intre ofiteri, pe tema fidelitatii femeii (un eveniment din cronica mondena relatat in ziare - un sot care isi omorase sotia infidela fusese absolvit de vina). Evenimentele se petrec in 1916, la Piatra Craiului, cand Stefan Gheorghidiu, sublocotenent, este concentrat in vederea luptelor care vor incepe. Stefan cere o permisie de doua zile pentru a merge la Campulung, fiind chemat de sotia sa Ela, cu care se impacase de curand. Se confeseaza din acest moment lui Orisan: "Eram insurat de doi ani si jumatate cu o colega de facultate si banuiam ca ma insala".

La inceput se simtea magulit de iubirea patimasa a Elei, de admiratia celor din jur.

Cei doi, Ela si Stefan, erau saraci, dar o mostenire neasteptata (de la unchiul Tache Gheorghidiu) schimba incet-incet fericirea conjugala a celor doi in suparari, neintelegeri si certuri. Ela patrunde in viata mondena a Bucurestiului, agreeaza petrecerile, luxul, banii, preocupari aflate in contradictie cu idealul de feminitate al lui Stefan ("As fi vrut-o mereu feminina, deasupra discutiilor acestea vulgare " - despre bani). In timpul unei excursii la via din Odobesti cu un grup de prieteni, ea cocheteaza cu G. "vag avocat, dansator, foarte cautat de femei", revenit in tara de la Paris. in sufletul lui Stefan se aduna mereu nelinisti, indoieli, presupuneri, incertitudini. Plimbarile cu masina, asezarea la masa, gesturile, vorbele Elei, apropierea de G. provoaca senzatii dureroase in sufletul lui Stefan, care insa, se dedubleaza, isi ascunde framantarile.
Nedorind sa plece de la o petrecere, Ela ramane cu G., iar Stefan duce acasa "o cocota destul de frumusica, voinica si nespus de vulgara", pe care sotia lui o gaseste in patul conjugal. Dupa o perioada de despartire, cei doi se impaca (cap. Asta-i rochia albastra)

Reintors din cantonamentul militar, Stefan nu-si gaseste sotia acasa, iar dimineata, cand ea vine, ii cere sa accepte divortul (cap. Intre oglinzi paralele), dar mai tarziu gaseste o scrisoare de la Anisoara, prietena ei, in care o invita sa doarma la ea. Urmeaza o alta impacare a celor doi.
Dupa ce primeste permisia de a merge la Campulung, devine suspicios vazand comportamentul initm de amanta al Elei si auzindu-i rugamintea de a pune pe numele ei lirele engleze de la banca. In oras Stefan il intalneste pe G., dar comandantul regimentului il ia pe front. In tren ii povesteste o intamplare care ii amplifica gelozia. Fiind ranit, apoi spitalizat la Bucuresti, Stefan revine acasa si o gaseste pe Ela imbatranita si lipsita de farmec.
Divorteaza, lasandu-i casa, banii si "tot trecutul".

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate