Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact
Drama istorica Razvan si Vidra, de Bogdan-Petriceicu Hasdeu prezinta evolutia personajului Razvan, de la umilul statut de rob, la cel de domnitor al Moldovei.

Cantul I (Un rob pentru un galben) il prezinta pe tiganul Razvan, eliberat de mitropolitul Nastase din robie, traind de doi ani in libertate si muncind ca gramatic la Mitropolie (redacta si copia diverse documente).

Intr-o zi, intr-o piata din Iasi, gaseste o punga cu galbeni, nerevendicata, din care ii da pomana un galben cersetorului Tanase, fost razes. Razvan lipeste o poezioara-pamflet pe un stalp al bisericii si este arestat de vataful Basota,dupa ce recunoaste ca el a scris versurile, iar nu dascalul. Boierul Sbierea, aflat in trecere, observa la Razvan punga sa, din care lipseste un galben, si, conform legilor, Razvan devine robul acestuia vreme de trei ani.

In cantul II (Razbunarea), Razvan fuge de la curtea boierului si devine capitan de haiduci, cunoscut in toata tara Moldovei pentru actele sale de dreptate. Tiganii vad in el un eliberator, oamenii sarmani spera ca vor fi ajutati, boierii se tem de el. Boierul Ganea ii cere s-o rapeasca pe Vidra, nepoata vornicului Motoc, pe care unchiul ei o trimite la manastire pentru a-si insusi averea ei.
Vidra este capturata de haiduci si asista la o scena impresionanta. Boierul Sbierea, fostul stapan al lui Razvan, care fusese prins de oamenii lui Razvan, este iertat de acesta cu generozitate, desi il uraste ("Razbunarea cea mai crunta este cand dusmanul tau /E silit a recunoaste ca esti bun si dansu-i rau..." ). admirandu-l pe Razvan pentru acest gest, Vidra ramane alaturi de el.
In cantul III (Nepoata lui Motoc), Razvan, fermecat de frumusetea si intelepciunea Vidrei, se inroleaza ca mercenar in oastea polona, fiind urmat de aceasta, care se prezinta drept sora lui, desi ii devenise sotie. Razvan ii refuza unui spion rus propunerea de a fi capitan. Hatmanul polonez ii ofera lui Razvan rangul de capitan, desi Vidra are ambitii mai amri (" Capitan! Ce mare treaba " ...Capitanu-i o furnica!") Razvan ajunge polcovnic in armata polona, in vreme ce Vidra mosteneste si averea lui Motoc (cantul IV - inca un pas). Vidra il indeamna sa-si urmeze cariera militara, dar cand Polonia intra in razboi cu Moldova, Razvan refuza. Hatmanul propune casatoria fiului sau cu Vidra, dar Razvan ii spune adevarul, ca ea nu-i este sora, ci sotie. Soseste Basota, care-i ofera din partea lui aron - Voda functia de hatman al Moldovei. Vidra il indeamna sa accepte.

In cantul V (Marirea) Razvan ii spune Vidrei ca doreste sa ia tronul Moldovei. Capitala este asediata de poloni, dar Vidra ii povesteste ca a avut un vis ciudat si-l sfatuieste sa renunte. Razvan il detroneaza pe aron -Voda si se inscauneaza domn al Moldovei, visand sa uneasca tarile romane. Basota, insa, deschide portile cetatii si polonezii intra.
Razvan lupta cu patriotism, este ranit si moare murmurand cuvantul care l-a obsedat toata viata:

"tigan!...tigan!" Vidra spera sa-si implineasca visele de marire prin copilul pe care-l asteapta.

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate