Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact


Poetul prezinta, in maniera parnasiAna , prin enumeratie ampla, orgia florala a rozelor din Cismigiu, asaltul, elanul ascensiv al vietii, intr-o explozie nestavilita a formelor si a culorilor si intr-o arhitectura complicata, de cascade vegetale:

"De flacari, de aur, pembe, argintate,
Nebuna orgie de roze oriunde,
De bolti agatate, pe ziduri urcate,
Si printre frunzisuri de pomi ce le-ascunde."


Pregnanta imaginilor vizuale e data de corespondenta secreta, simfonica a nuantelor, fiorile insesi devenind direct forma poetica structurata in strofe, "pe ritmuri persane", cizelate indelung, cu gratia artizanului:

"Pe ritmuri persane in strofe-asezate,
Melodic, coloarea, coloarei raspunde...
De flacari, de aur, pembe, argintate,
Nebuna orgie de roze oriunde."

Cascadele de roze creeaza, prin sugestie, un poet muzical, florile nazuind catre exuberanta si desavarsire si alcatuind scari ale culorilor, cu armonii si forme perfecte. i2g416iu61hnk
Strofa ultima deschide spatiul, trece de la nuanta la ansamblu. Gradina astfel construita, gradinii"uitata", din vis, paradiziaca, pare un act de magie. Magul a fost un neamt, rapit de farmecul unui univers colorat si muzical, cu "tainice unde" celeste, ale inspiratiei:
"Un neamt a fost magul gradinei uitate. ... De flacari, de aur, pembe, argintate."

Gradina este un simbol al armoniei floristice, al lumii ce trece de biologic, culorile fiind mai mult decat un simplu simbol al biologicului. Ele sunt o forma de reprezentare a puritatii, sunt un simbol al efemerului care ia formele eternului.

Teme si motive ale poeziei "Rondelul rozelor din Cismigiu"
Culorile, simbol complex al armoniei lumii, al puritatii, al predispozitiei spre zari deschise, elemente parnasiene perfecte.
. Transfigurarea realitatii prin betia simturilor, prin aglomerarea formelor florale.
Orgia simturilor dezlantuite, obtinuta prin combinarea culorilor intr-o arhitectura savanta.;
Biologicul floral ca expresie a vietii dezlantuite, a lumii aflate intr-o continua eflorescenta.
.   Depasirea barierelor lumii reale prin sugestie, prin stimularea simturilor cu senzatii coloristice.Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate