Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact


Macedonski este un poet simbolist ce cocheteaza cu influente parnasiene, de aici derivand predilectia pentru lumi exotice si pentru forme perfecte. Pagoda este un astfel de motiv poetic, un miraj al Orientului, simbol al perfectiunii formale, al constructiei arhitectonice rafinate, situata in mijlocul unei naturi paradiziace:

"De mari fluturi sarutata,
Pe-o movila -artificiala,
E pagoda argintata
De zambirea matinala."

Pagoda pare o constructie aeriAna , avantata catre zonele celeste, plasata intr-o atemporalitate lina, sugerand lumea eterna a zeilor pagani, a miturilor misterioase ale Extremului Orient. Sugestia de diafan ("De mari fluturi sarutata"), de edificiu aerian, pregatit de zbor, trimite cu gandul la constructiile imateriale din povestile orientale, celebrele domuri de nori sau palatele de clestar, preluate si in poemele eminesciene. Pagoda este, prin chiar arhitectura sa, o constructie avantata spre cer, surprinsa in lumina de argint a diminetii.

Prin imaginea de fluturi in zbor, creaturi misterioase, mesageri discreti ai emanatiei divine, pagoda devine, prin sarutul lor celest, o imensa aripa astrala, inaltare imateriala, diafAna pe trepte de aer.
  intreaga lume orientala se supune acestei dinamici a aerului, in care imaterialitatea e
la ea acasa. Asupra pagodei se revarsa o alta dimensiune imateriala, umbra pomilor, proiectata in discreta miscare:

"Umbra pomilor, miscata,
O dezbraca, virginala,
De mari fluturi sarutata
*e-e-o movila - artificiala."

Sentimentul de artificialitate dat de aceasta movila schimba ordinea fireasca a lucrurilor, edificand un dom al sacrului in mijlocul taramurilor profane. Constructia este denumita, printr-un apelativ, "virginala", ceea ce sugereaza ideea de puritate, de proiectie a divinului in spatiile profane.

           Pentru a amplifica senzatia de rafinament, apar noi detalii, diafane, integrate, prin repetitia structurala specifica rondelului, ansamblului arhitectural:

"Picurand, diamantata,
portelanul roz i-l spala
Roua tainic desirata
Pe fatada sculpturala, -
De mari fluturi sarutata."

senzatia este de stralucire intensa, intr-o coloristica ce reflecta lumina celesta. Portelanul este roz, sugerand starea de liniste, somnolenta, predilectia pentru somn si reverie a lumii orientale, inchisa intr-o aura de mister insondabil. Ansamblul arhitectonic isi sporeste frumusetea rara prin prezenta boabelor de roua, mici lentile de apa ce reflecta inaltul. Simbolul "fluturilor" sugereaza efemeritatea biologicului, integrat insa formelor arhitectonice perfecte.Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate