Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContact"Poezia viitorului" e un articol programatic aparut in revista "Literatorul", nr. 2 din 1892, in care Macedonski isi expune in mod transant opiniile cu privire la curentele literare aparute la orizont, simbolismul si instrumentalismul. Desi asocierea aceasta ar putea trezi scepticismul opiniei critice, simbolismul, crede mentorul "Literatorului", este un curent care se impune triumfal, fiind "ultimul cuvant al geniului omenesc":

"Cu toate acestea, astazi cand simbolismul numara geniuri ca Baudelaire, ca belgianul Maeterlinck, ca Mallarmd, ca Josephine Peladan, ca Moreas si altii, simbolismul, fie el in proza, fie in versuri, fie el numit decadentism sau cum se va voi, pare in ajun sa triumfe."

Macedonski identifica in epoca doua directii importante in simbolism: muzicalitatea (promovata de Paul Verlaine), si simbolul, care trebuie sa creeze sugestia, sa asocieze, prin "corespondente", o anumita stare de spirit unei situatii.

Pentru a fi inteles, termenul este explicat din punct de vedere etimologic si semantic. Denumirea de simbolism vine din grecescul symbolon, care numeste modul in care exprimarea prin imagini duce la nasterea ideilor. Crucea e un simbol complex, sugerand "o imagine infatisata inteligentei, spre a reaminti suferintele lui Iisus", faunul este simbolul lubricitatii, albeata crinilor exprima inocenta. Uneori imaginile sunt create prin sunete, ducand la instrumentalism, considerat de poet tot un simbolism, cu deosebirea ca "sunetele joaca in instrumentalism rolul imaginilor".Prin sunete se obtin imagini:

"Este evident, pentru oamenii ce nu sunt lipsiti de cultura muzicala, ca sunetele inchise, precum: a, u, a, cat si sunetele grave ca: a si chiar o, sunt menite sa destepte sensatiuni, dintre care, cele intai vor fi note triste si intunecate, iar cele de-al doilea sonore dar solemne."

Poezia moderna se desparte cu hotarare de mijloacele de expresie ale prozei si "de succesele de balci ale antitezei", "de elocventa vulgara", formandu-si un limbaj propriu, in care "se simte in largul ei".

Concluzia poetului este una singura:

"Poezia viitorului nu va fi decat muzica si imagine, aceste doua eterne si principale sorginti ale ideii."


Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate