Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
Home Trimite comentariu Contact
Meniu autori
Home
Alexandru Macedonski
Barbu Stefanescu Delavrancea
Camil Petrescu
Costache Negruzzi
Gala Galaction
George Bacovia
George Calinescu
George Cosbuc
Ioan Slavici
Ion Barbu
Ion Creanga
Ion Luca Caragiale
Liviu Rebreanu
Lucian Blaga
Marin Preda
Marin Sorescu
Mihai Eminescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Cartarescu
Mircea Eliade
Nichita Stanescu
Octavian Goga
Titu Maiorescu
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile VoiculescuLumea basmului este populata, deopotriva, de personaje care reprezinta atat fortele binelui, cat si fortele raului, care se confrunta pentru impunerea adevarului si a dreptatii. Ele sunt prezentate in antiteza si constituie in plan moral personajele negative si pozitive; asa cum se intampla si in cazul basmului Aleodor-imparat.

Aici, in acest basm, lui Aleodor-imparat, personajul pozitiv i se opune Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, personajul negativ. Chiar numele lui sugereaza uratenia fizica, iar comportarea reliefeaza si uratenia morala a personajului. De aceea, autorul anonim, exprimandu-si dezaprobarea si dispretul fata de acesta, il numeste "pocitania de om" sau "pocitania pamantului".

De asemenea, insusi Aleodor-imparat intuindu-i rautatea il considera "omul dracului", ajungand la con­cluzia ca disputa cu el trebuie evitata:

"de omul dracului sa dai si sa scapi".


Rautatea lui este nemarginita, fiind cunoscuta de toti vecinii sau de cei cu care a venit in contact si de aceea tatal lui Aleodor-imparat il avertizeaza asupra pericolului ce-l pandeste si il sfatuieste "sa nu te duca pacatele sa vanezi pe acolo, ca este nevoie de cap. Acel munte este mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop; si cine calca pe mosia lui nu scapa nepedepsit".Din felul in care "pocitania de om" se adreseaza lui Aleodor-imparat se dovedeste a fi insinuant si provocator. Astfel, el il considera pe adversarul lui, cu vadita superioritate si ipocrizie "ca unul ce era om de omenie", ca imediat sa il jigneasca facandu-l las:

"- Eu te socoteam mai altfel; dar vad ca ai de gand Sa-ti ceri iertaciune de la mine ca toti fricosii".


Cu toate acestea, "pocitania pamantului" este incapabil sa-l determine pe Verdes-imparat sa-i dea fata de sotie si de aceea ii cere acest lucru lui AJeodor-imparat, ca pedeapsa pentru ca i-a incalcat mosia. Aceasta pune in evidenta lipsa de curaj, si de istetime a lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, calitati dovedite, din plin, de adversarul sau.
Infatuat, orgolios peste masura, nu accepta postura de invins. Asa se explica faptul ca, in momentul in care este refuzat de fata lui Verdes-imparat, pocitania plezneste si moare.
Insusirile negative ale personajului sunt evidentiate direct, asa cum aratam, chiar de numele sau, de autorul anonim (pentru care este "o pocitanie de om", "pocitania pamantului") sau de celelalte personaje ("omul dracului"). Alteori, autorul anonim apeleaza la procedee de caracterizare indirecta ca: felul de a vorbi, modul de a se comporta si de a actiona etc.
Prin toate aceste procedee se realizeaza un portret literar in deplina concordanta cu numele personajului, chintesenta a unei uratenii fizice si morale evidente.Alte referate romana, dar Necategorisite

loading...