Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
Home Trimite comentariu Contact
Meniu autori
Home
Alexandru Macedonski
Barbu Stefanescu Delavrancea
Camil Petrescu
Costache Negruzzi
Gala Galaction
George Bacovia
George Calinescu
George Cosbuc
Ioan Slavici
Ion Barbu
Ion Creanga
Ion Luca Caragiale
Liviu Rebreanu
Lucian Blaga
Marin Preda
Marin Sorescu
Mihai Eminescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Cartarescu
Mircea Eliade
Nichita Stanescu
Octavian Goga
Titu Maiorescu
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Voiculescu
Basmul Aleodor-imparat a fost cules de Petre Ispirescu de la "un scolar din gimnaziu, sezator in Dusumea, localitate in Bucuresti, la anul 1875", si respecta schema traditionala a acestei creatii populare. incepand cu formula "A fost odata t6j379tn23vcu ca niciodata", autorul anonim ne dezvaluie mai intai supararea unui imparat ca n-avea si el "ca toti oamenii", un fecior. La batranete insa dorinta! se indeplineste si "dobandi un drag de copilas, de sa-l vezi si sa nu-l mai uiti".

Bucuria este cu atat mai mare, cu cat "baiatul de ce crestea se facea mai istet si mai iscusit".In ceasul mortii, imparatul isi sfatuieste fiul sa nu vaneze pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, deoarece "cine calca acolo nu scapa nepedepsit".


Dupa moartea imparatului, Aleodor carmuieste intelept tara si respecta sfatul tatalui sau, dar intr-o zi, pe cand se afla la vanatoare, greseste si calca pe taramul "pocitaniei de om".

Acesta ii cere fiului de imparat sa-i aduca pe fata lui Verdes-imparat, daca vrea sa-l ierte pentru ca-i calcase mosia.

Plecat la drum, fiul de imparat intalneste o stiuca, un corb si un taun carora le cruta viata si ii ajuta, primind din partea acestora promisiunea ca il vor ajuta la ran­dul lor atunci cand va avea nevoie. Ajungand la curtea lui Verdes-imparat, Aleodor afla ca, pentru a dobandi fata, trebuie sa depaseasca trei incercari.
Cu ajutorul noilor sai prieteni, fiul de imparat iese invingator la sfarsitul celor trei probe, deoarece a treia zi se ascunde atat de bine, incat fata imparatului se recunoaste invinsa.
Aleodor o duce la "pocitania Pamantului", asa cum promisese, dar aceasta refuza sa se casatoreasca cu o asemenea fiinta. De necaz, pocitania plezneste si moare.                 

In aceasta situatie, Aleodor-imparat isi intinde imparatia si pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop si se casatoreste cu fata lui Verdes-imparat, spre bucuria supusilor sai.
Formula finala "iara eu incalecai pe-o sa si v-o spusei dumneavoastra asa" -marcheaza sfarsitul intamplarilor, care se incheie in mod fericit, intr-o nota de optimism.

Din continutul basmului este evident faptul ca intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice si ca sunt savarsite de personaje cu insusiri iesite din comun. Totodata basmul respecta o anumita structura traditionala, iar relatarea intamplarilor se face apeland la oralitatea expunerii.
Prin toate aceste trasaturi: oralitate, continut, personaje si structura - basmul Aleodor-imparat reprezinta in mod stralucit specia pe care o ilustreaza.

Alte referate romana, dar Necategorisite

Politica de confidentialitate