Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
Home Trimite comentariu Contact
Meniu autori
Home
Alexandru Macedonski
Barbu Stefanescu Delavrancea
Camil Petrescu
Costache Negruzzi
Gala Galaction
George Bacovia
George Calinescu
George Cosbuc
Ioan Slavici
Ion Barbu
Ion Creanga
Ion Luca Caragiale
Liviu Rebreanu
Lucian Blaga
Marin Preda
Marin Sorescu
Mihai Eminescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Cartarescu
Mircea Eliade
Nichita Stanescu
Octavian Goga
Titu Maiorescu
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Voiculescu

Legenda X este o anecdota savuroasa, care povesteste cum procedeaza un sol roman trimis la inalta Poarta atunci cand intra in contact cu o noua bautura, cafeaua. Logofatul Tautu, trimis la turci de Bogdan-Voda sa inchine tara, comite o serie intreaga de erori de protocol, culminand cu sorbirea cafelei ca pe oricare alta bautura:

"Dupa ce au luat Bogdan-voda domnia, au si trimis pre Tautul logofatul sol.la turci, cand au inchinat tara la turci. Si ase vorbascu oamenii, ca l-au pus viziriul de au sedzut inaintea viziriului pre macat, si n-au fost avand mestei la nadragi, ca, tragandu-i cibotele, numai cu coltuni au fost incaltat. Si dandu-i cahfe, nu stie cum o va be. Si au inceput a inchina: «Sa traiasca imparatul si viziriul!» Si inchinand, au sorbit felegeanul, ca alta bautura."

Textul este, in esenta, ironic, o razbunare subtila impotriva unui personaj demn de dispret, pentru ca solia logofatului Tautu punea tara intr-o situatie nefavorabila, de pierdere a independentei fata de turci. De aceea logofatul este un personaj ridiculizat prin amanuntele povestite: la intrevedere se observa ca "n-au fost avand mestei la nadragi", ramanand numai in "coltuni".

De ridicolul total il salveaza intrucatva replica si gestul final, memorabile prin umorul lor neasteptat. n7e464nh12fue

Alte referate romana, dar Necategorisite

Politica de confidentialitate