Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
Home Trimite comentariu Contact
Meniu autori
Home
Alexandru Macedonski
Barbu Stefanescu Delavrancea
Camil Petrescu
Costache Negruzzi
Gala Galaction
George Bacovia
George Calinescu
George Cosbuc
Ioan Slavici
Ion Barbu
Ion Creanga
Ion Luca Caragiale
Liviu Rebreanu
Lucian Blaga
Marin Preda
Marin Sorescu
Mihai Eminescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Cartarescu
Mircea Eliade
Nichita Stanescu
Octavian Goga
Titu Maiorescu
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Voiculescu
Aceasta legenda are la baza un exercitiu de intertextualiate avant la lettre. Un, episod succint al cronicii lui Ureche despre lupta lui Stefan cel Mare de la Scheia, pe Siret, cu Hroit ungurul, este dezvoltat de Ion Neculce intr-o legenda care explica intemeierea cunoscutului neam al Movilestilor din Moldova. Grigore Ureche mentioneaza numai ca victoria a apartinut, dupa un "razboiu vitejeste despre amandoua partile", demnului moldovean, "insa cu mare primejdie lui Stefan voda, ca s-au pomenit cu calul jos, putin de n-au incaput in mainile vrajmasului sau. Mai apoi Hroit fiindu prins viu de Stefan voda, i-au taiat capul."

in aceasta paranteza textuala isi construieste Ion Neculce legenda, dezvoltand intr-un text istoric un spatiu fictional ce apartine literaturii autentice, situatiei grave a momentului dandu-i si o tenta anecdotica.


In lupta de Scheia, "precum dzicu unii la Casen", Stefan-Voda cade de pe cal si este ajutat de aprodul Purice, care ii da calul lui, dar, "fiind om micu", voievodul nu poate incaleca. Purice aprodul ii vine iar in ajutor:
"Doamne, eu ma voi face o movilita, si vino de te sui pe mine si incaleca."

Dupa ce Stefan-Voda a incalecat pe cal, va spune:

"Sarace Purece, de oi scapa eu si tu, atuncea ti-i schimba numeli din Purece, Movila."


Domnitorul, binecuvantat de puterea divina, reuseste sa scape si Purece este rasplatit pentru gestul facut, ajungand "boiar, armas mare".

Fiind vorba de o legenda genealogica, Neculce arata si consecinta faptei de pe campul de lupta, precum si invatatura implicita:

"Si dintru acel Pureci aprodul s-au tras niamul Movilestilor, de au agiunsu de au fost si domni dintru acel niam. Dar si aprozii atuncea nu era din oameni prosti, cum sunt acum, ce era tot ficiori de boiari. Si portul lor era imbracati cu sarvanale, cu cabanite. Asea trebuia si acum sa sa afle slugi, sa slujeasca stapanului, si stapanul sa miluiasca pe sluga asea."

Alte referate romana, dar Necategorisite

Politica de confidentialitate