Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
Home Trimite comentariu Contact
Meniu autori
Home
Alexandru Macedonski
Barbu Stefanescu Delavrancea
Camil Petrescu
Costache Negruzzi
Gala Galaction
George Bacovia
George Calinescu
George Cosbuc
Ioan Slavici
Ion Barbu
Ion Creanga
Ion Luca Caragiale
Liviu Rebreanu
Lucian Blaga
Marin Preda
Marin Sorescu
Mihai Eminescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Cartarescu
Mircea Eliade
Nichita Stanescu
Octavian Goga
Titu Maiorescu
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Voiculescu

In totalitatea ei, opera literara Amintiri din copilarie povesteste, in esenta, intamplarile copilariei lui Nica pe care le incadreaza unui anumit univers.

O astfel de intamplare este si cea relatata in fragmentul de mai sus, extras din partea a doua a Amintirilor.

Vara, pe-aproape de Mosi, Nica se duce la unchiul sau Vasile ca sa fure niste cirese, deoarece numai aici si in vreo doua locuri din sat existau ciresi varatici. Odata hotararea luata, Nica trece la realizarea ei. Se duce la casa omului si pretinde ca ar vrea sa-l ia pe Ion la scaldat, dar afla de la matusa sa ca acesta nu era acasa, fiind plecat cu tatal sau la piua din Codreni s-aduca niste sumani, pentru ca locuitorii Humulestiului fac sumani pe care-i vand, dar ei duc la targ si animale si diverse produse obtinute de la acestea.
Nica, cu ipocrita suparare si ascunsa satisfactie, isi ia ziua buna, saruta mana matusii si, strecurandu-se pe unde poate, se trezeste in cires, unde incepe a carabani la cirese in san, crude, coapte cum se gaseau.
Insa cand se silea sa faca ce-o face mai degraba, o vede la tulpina ciresului pe matusa Marioara cu o jordie in mana. Constatand ca baiatul nu cobora, femeia incepe sa arunce cu bulgari si apoi incearca sa urce in cires. Profitand de aceasta imprejurare, copilul sare in canepa, dar matusa il urmareste cujordia, pana ce dau canepa toata palanca la pamant si apoi, impiedicandu-se, il scapa pe fugar, care isi pierde urma si, pocait, ajunge acasa. Pe seara, mos Vasile impreuna cu vornicul si cu paznicul il cheama pe tatal lui Nica sa asiste la evaluarea pagubelor si sa le plateasca. Rusinat de cele intamplate si manios, tatal i-a tras o chelfaneala zdravana neastamparatului de Nica.Regretul lui Nica, real sau doar mimat, este tardiv, pentru ca fapta fusese savarsita, neramanandu-i decat sa indure rusinea cand va da cu ochii de matusa Marioara, cu mos Vasile, cu varul sau Ion, dar si cu baietii si cu fetele satului.

Nutreste insa speranta ca intamplarea va fi data uitarii ca si multe altele asemanatoare petrecute de-a lungul timpului, dar in ciuda precautiei, alte nazbatii veneau la rand.

Intamplarile prezentate suntpovestite la persoana intai, deoarece naratorul este si personaj, participant direct la actiune.

El si-a uitat varsta si retraieste intamplarile minunate ale copilariei povestin-du-le altora.

Alte referate romana, dar Necategorisite

loading...

Politica de confidentialitate