Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
Home Trimite comentariu Contact
Meniu autori
Home
Alexandru Macedonski
Barbu Stefanescu Delavrancea
Camil Petrescu
Costache Negruzzi
Gala Galaction
George Bacovia
George Calinescu
George Cosbuc
Ioan Slavici
Ion Barbu
Ion Creanga
Ion Luca Caragiale
Liviu Rebreanu
Lucian Blaga
Marin Preda
Marin Sorescu
Mihai Eminescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Cartarescu
Mircea Eliade
Nichita Stanescu
Octavian Goga
Titu Maiorescu
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Voiculescu

Romanul Hortensiei Papadat-Bengescu preia personajele din Fecioarele despletite, interferand destinele familiilor Draganescu, Rim si Maxentiu in jurul unui mare eveniment monden: concertul organizat de Elena Draganescu si dirijat de Marcian, amanat de mai multe ori din cauza unor evenimente neprevazute. Elena este nemultumita de viata banala, pe care o duce, si doreste sa organizeze la ea acasa acest concert, reunind in saloanele ei toata lumea mondena a Bucurestiului interbelic.


Muzica este nu numai pretextul romanului (prilejul de a cunoaste o adevarata galerie de personaje din societatea decadenta a vremii), ci si un mod de structurare a materialului epic ("La mine toate purced de la muzica ", marturiseste autoarea).
Viziunea romanesca are aspect muzical: reluarea unor motive, structura simfonica, tonalitate specifica in prezentarea fiecarui personaj (grotesca pentru doctorul Rim, rece pentru Elena Draganescu; navalnica pentru Leonora). Si frazele sunt muzicale (epitete dublate, fraze lungi contrapunctate de enunturi scurte, reluari, cuvinte cu sugestii onomatopeice).

Autoarea foloseste tehnica montajului discontinuu.

Alte referate romana, dar Necategorisite

Politica de confidentialitate