Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
Home Trimite comentariu Contact
Meniu autori
Home
Alexandru Macedonski
Barbu Stefanescu Delavrancea
Camil Petrescu
Costache Negruzzi
Gala Galaction
George Bacovia
George Calinescu
George Cosbuc
Ioan Slavici
Ion Barbu
Ion Creanga
Ion Luca Caragiale
Liviu Rebreanu
Lucian Blaga
Marin Preda
Marin Sorescu
Mihai Eminescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Cartarescu
Mircea Eliade
Nichita Stanescu
Octavian Goga
Titu Maiorescu
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Voiculescu
Fabulele sunt opere in versuri sau in proza in care sunt povestite intamplari puse pe seama animalelor, a pasarilor, a plantelor, a obiectelor si care au caracter satiric si moralizator, criticand anumite defecte omenesti.

Toate aceste trasaturi specifice fabulei se intalnesc si in opera literara Cainele si catelul a lui Grigore Alexahdrescu.

In primul rand se observa caracterul ei epic, intrucat sentimentele si atitudinea scriitorului sunt exprimate indirect, prin intermediul actiunii si al per­sonajelor. Astfel, autorul povesteste o intamplare pusa pe seama animalelor, iar firul narativ se desprinde implicit din dialogul dintre personaje, caci scrierea este conceputa ca o mica sceneta cu trei personaje. Dulaul Samson sustine, in mod ipocrit, in fata "unui bou oarecare", ideea egalitatii intre toate dobitoacele, deza-probandu-i pe cei care se lauda cu obarsia lor nobila. El insusi isi schimba brusc atitudinea cand catelul Samurache isi manifesta adeziunea la aceste idei: il ameninta si-l avertizeaza ca doreste egalitate "dar nu pentru catei".

Ca in orice fabula, si aici, acestei povestiri alegorice ii urmeaza mprala continuta de ultimele doua versuri ale poeziei, prin care autorul il avertizeaza pe cititor ca ipocrizia si dorinta de parvenire sunt atitudini intalnite in realitatea cotidiana si ca niciodata nu trebuie sa ne incredem in afirmatiile mincinoase ale celor marini puternici.

In al doilea rand, ca trasatura a fabulei, se observa caracterul ei satiric, si moralizator, pentru ca, prin faptele narate, Grigore Alexandrescu adopta o atitudine cri­tica fata de cei care doresc sa parvina in ierarhia sociala, satirizeaza fatarnicia, into­leranta si demagogia lor.
O alta trasatura a fabulei intalnita in aceasta opera literara este si faptul ca personajele reprezinta anumite tipuri umane. Astfel, dulaul Samson il reprezinta pe omul demagog, ipocrit, nemultumit de pozitia lui sociala si care, pentru a parveni, apeleaza la falsa modestie si la minciuna. Catelul Samurache il sugereaza pe omul simplu, credul si naiv, simbolizeaza micimea, slabiciunea, moliciunea si o anumita limita in capacitatea de intelegere a adevaratelor intentii ale dulaului. Cel de-al treilea personaj, cel figurant - "un bou oarecare" - face parte din categoria celor care au reusit "sa se ajunga", fiind un parvenit recent si de aceea nici nu reactioneaza la spusele dulaului.
Aceste trasaturi ale personajelor sunt evidentiate prin felul de a vorbi al personajelor, prin alternarea de limbaje si de atitudini si prin folosirea unor elemente specifice limbii vorbite.
Alternarea de limbaje, antiteza dintre personaje, nepotrivirea dintre esenta si aparenta, dintre intentie si realitate realizeaza umorul, caracterul satiric si efectul comic al fabulei. Se poate, astfel, observa diferenta dintre cuvinte sau expresii ca "nobil", "fara civilizatie", "domnia voastra" si cele de tipul "potaie", "lichea nerusinata" etc.

Ca si in limba vorbita, se intalnesc cuvinte ca "in fistecine", "se ciopleste" etc. sau constructii interogative si exclamative:

"Si ce-ti pasa?", "Noi fratii tai?" etc.

Din cele conturate pana aici, se observa ca opera literara Cainele si catelul se poate incadra fabulei datorita caracterului epic, povestirii alegorice si moralei, precum si datorita caracterului satiric si moralizator fata de defectele omenesti pe care le intruchipeaza personajele.

Alte referate romana, dar Necategorisite

loading...